Naslovna / Korona

Neželjeni efekti vakcina protiv covid 19 mogu se ublažiti vodom, savetuju stručnjaci

Priredio/la: I. V. |11:00 - 18. 11. 2021.

Iako su covid 19 vakcine spasonosne, moguće da se kod nekih osoba javi nekoliko neželjenih efekata koji mogu da poremete dan

neželjeni efekti vakcina Dobra hidratacija preporučuje se pre odlaska na vakcinaciju Foto: Shutterstock

Neželjeni efekti vakcina protiv covid 19 infekcije jedan su od najčešćih razloga zbog kojih mnogi odustaju od vakcinacije i zaštite od korona virusa. Popijte vodu pre nego što odete da primite vakcinu protiv covid 19, savet je nekih apotekarskih ustanova u SAD, a cilj ove preporuke je smanjenje nekih neprijatnih nuspojava nakon vakcinacije.

Neželjeni efekti vakcina postoje, ali one su ipak spasonosne

Iako su covid 19 vakcine spasonosne, moguće da se kod nekih osoba javi nekoliko neželjenih efekata – bol na mestu uboda, povišena temperatura, umor…  Osećaj nelagodnosti nije baš ono što bilo ko želi da oseti na dan vakcinacije. Zbog toga su neke apoteke, kako bi podstakle ljude na vakcinaciju i pomogle im, počele da nude savete o tome šta može da se uradi pre i posle primanja vakcine protiv covid 19, kako bi se ublažili simptomi.

Neke apoteke, na primer, predlažu ljudima da „pojedu hranljiv obrok i popiju dosta vode“ pre nego što se vakcinišu, jer voda će „potencijalno smanjiti sve neželjene efekte.“ Preporučuje se unos oko 0,5 litara vode, sat vremena vakcinacije kako bi se sprečili neželjeni efekti.

Kako voda utiče na neželjene efekte vakcina

Dakle, šta se tačno dešava? Da li je hidratacija, bilo pre ili posle vakcinacije, zaista ključna za smanjenje eventualne neprijatnosti nakon primanja covid 19 vakcine? Zašto se preporučuje da se voda pije pre/posle vakcinacije?

Stručnjaci ne znaju precizne odgovore, ali biti i ostati hidrirani obično nije loša stvar, u bilo kojoj situaciji. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuje da osobe koje prime vakcinu ostanu dobro hidrirane nakon vakcinacije, ukoliko se desi da dobiju temperaturu kao neželjeni efekat. Ali, CDC ne savetuje posebno ljudima da piju određenu količinu vode pre ili posle vakcine, kako bi sprečili neželjene efekte.

Neželjeni efekti vakcina mogu da budu i nesvestice

Jedan od razloga zbog kojeg apotekarska ustanova CVS pharmacy predlaže da se pije voda pre vakcine je zbog jednog specifičnog razloga – da bi se smanjile šanse da se osoba onesvesti tokom vakcinacije.

– Dodali smo preporuku da se pije voda zbog nekih incidenata nesvestice koje smo primetili tokom primene vakcine protiv covid 19. Povećanje intravaskularnog volumena hidratacijom može da pomogne u sprečavanju vazovagalne sinkope, koja može da dovede do nesvestice. CDC je takođe identifikovao nesvesticu nakon imunizacije kao jedan od neželjenog efekta – izjavio je portparol CVS Matt Blanchette. CDC, zaista na svojoj veb stranici navodi da ljudima treba dati „napitak ili neku užinu s obzirom na to da sprečava neke nesvestice“.

Kada pijemo dovoljno vode manje je šansa da ćemo biti pospani

Stručnjaci se slažu da je veća verovatnoća da će ljudi padati u nesvest kada su dehidrirani, kao i da je „moguće da, ako ste bili bolje hidrirani, manje je verovatno da ćete se osećati pospano posle vakcinacije“. Takođe, po njihovom mišljenju malo je verovatno da će voda, sama po sebi, pomoći u sprečavanju neželjenih efekata vakcine. Dobra hidratacija je odlična za opšte telesne funkcije, kažu, ali nema konkretnih podataka koji bi ukazali da će ispijanje određene količine vode ili bilo čega  drugog, na bilo koji način, poboljšati naš imuni sistem ili posebno ublažiti neželjene efekte.

I glavobolja spada u neželjenu reakciju na vakcinu

Idealno je biti dobro hidriran u trenutku primanja vakcine u smislu kako se čovek oseća posle vakcinacije. Stručnjaci navode da ako nam se desi da dobijemo vakcinu dok smo dehidrirani, na primer, „osećaćemo se gore i možda još više dehidrirati“. Dr Thomas Russo, profesor zaraznih bolesti na University at Buffalo navodi da „ima smisla da želimo da budemo dobro hidrirani ako imamo simptome poput temperature“, dodajući da dehidracija takođe može „pogoršati glavobolju“. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo