Naslovna / Korona

Da li su pojačivači ili booster doze isti kao originalne covid 19 vakcine

16:00 - 05. 11. 2021.

Nakon primarne vakcinacije sa dve doze covid 19 vakcine, javile su nedoumice šta podrazumeva pojačivač, dopunska, dodatna ili booster vakcina

šta je booster doza covid 19 vakcina Postojeće vakcine i dalje dobro funkcionišu protiv Delta mutacije Foto: Shutterstock

Carlos del Rio, ugledni profesor epidemiologije na Emory School of Medicine nedavno je izjavio da se izrazi „treća doza“ i „pojačivač“ ili „booster“ često vrlo  ležerno poistovećuju, iako između njih postoje važne razlike. Ovi izrazi se trenutno koriste „kako stignu“ i greške ne pravi samo običan narod, već zabunu unose i među zdravstvenim radnicima. A kako izgleda aktuelni trenutak, odgovara dr Paul Goepfert, direktor Klinike za istraživanje vakcina na University of Alabama u Birmingemu.

Da li je pojačivač/booster isto što i original vakcina?

Da, covid 19 pojačivači vakcina koriste isti recept, istu formulu kao originalne vakcine, uprkos tome što postoji mnogo zaraznija i lako prenosiva Delta varijanta korona virusa. Vakcine još uvek nisu prilagođene da bolje odreaguju na Delta soj, jer, po mišljenju stručnjaka, i dalje dobro funkcionišu protiv ove mutacije.

Zašto nije napravljena nova generacija vakcina?

Vakcine rade tako što treniraju naše telo da prepozna i bori se protiv šiljastog, S proteina koji oblaže korona virus i pomaže mu da napadne ćelije tela. Delta mutacije, kako kažu naučnici, na sreću nisu bile dovoljno različite da bi izbegle otkrivanje. Povećana zaštita koju bismo mogli da dobijemo od pojačivača, prilagođenog da bolje odgovara Delta soju ili drugim varijantama, bila bi marginalna, kaže dr Goepfert.

Da li se prave nove formue vakcina?

Proizvodnja vakcina sa novom formulom bi takođe odložila uvođenje i primenu pojačivača. Moderna i Pfizer proučavaju „booster“ vakcine koje su formulisane za bolju odbranu od Delta soja i za druge varijante kako bi bile spremne ako ikada budu zatrebale. Zdravstvene vlasti bi morale da odluče da li bi i kada zamena formule vakcine bila vredna truda.

Ono što ne znamo jeste, ako imate vakcinu usmerenu na dejstvo protiv Delta soja, da li ona, u poređenju sa običnom vakcinom, zapravo bolje funkcioniše u sprečavanju prenosa ili asimptomatske infekcije – otkrio je dr Goepfert.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo