Naslovna / Korona

Hiperimuna antitela konja mogu da pomognu u borbi protiv covid 19, otkriva nova studija

Priredio/la: I. V. |15:00 - 27. 10. 2021.

Imunizacija konja je dobro poznata i lako prilagodljiva tehnologija, dokazano generiše visoke titre neutralizujućih antitela i koristi se za lečenje mnogih bolesti, kao što su besnilo, tetanus i protiv otrova zmija

konji- serum - antitela Imunizacija konja je dobro poznata i lako prilagodljiva tehnologija Foto: Shutterstock

Studija koju je sproveo konzorcijum brazilskih istraživača pokazala je da hiperimuni serum, koji se sastoji od prečišćenih fragmenata antitela proizvedenih kod konja, može da bude efikasan pristup u borbi protiv covid 19. Testovi sprovedeni na hrčcima poboljšali su klinička stanja životinja, i pokazalo se da je neutralizujuća aktivnost seruma visoka u odnosu na P.1 ili Gamma soj (brazilski) i P.2 varijantu Gamma soja, a rezultati studije objavljeni su u iScience.

Formulisan koktel antitela sa visokom neutralizujućom aktivnošću

Istraživanje otvara mogućnost za razvoj pasivne imunizacije ili tretmana protiv infekcije SARS-CoV-2.

Upotrebom trimernog šiljastog proteina SARS-COV-2 za imunizaciju konja, razvijen je koktel prečišćenih IgG fragmenata (F(ab’)2) koji pokazuju veoma visoku neutralizujuću aktivnost. Ovo bi mogla da bude korisna kontramera protiv covid 19, sa raznim dodatnim prednostima, što je pristupačna alternativa koja se može proizvesti u pogonima za proizvodnju konjskog seruma, koji su dostupni širom sveta – objašnjava profesorka Leda Castilho, sa Federal University of Rio de Janeiro, koja koordinira laboratoriju koja proizvodi rekombinantni šiljasti protein koji se koristi za hiperimunizaciju konja.

Antitela na hiperimune globuline konja veoma efikasna protiv novih varijanti virusa

Naučnici su uvereni u efikasnost novog proizvoda. Glavni nalaz u njihovoj studiji je da su antitela na hiperimune globuline konja razvijena protiv šiljka, S proteina predaka SARS-CoV-2 imala visoko neutralizujuće dejstvo protiv novih varijanti virusa, kao što je Gamma soj.

– Poliklonalna priroda objašnjava ovu visoku potentnost, koja se sada može prilagoditi upotrebom kombinacije mutantnog S proteina iz različitih varijanti kao antigena – naglašava profesor Jerson L. Silva, sa Federal University of Rio de JaneiroJerson, koji je bio koordinator studije.

Terapija ili sredstvo pasivne imunizacije za covid 19

Imunizacija konja je dobro poznata i lako prilagodljiva tehnologija, kažu istraživači, za koju je dokazano da generiše visoke titre neutralizujućih antitela i koristi se za lečenje mnogih bolesti, kao što su besnilo, tetanus i protiv otrova zmija. S obzirom na to da se  proizvodi protiv otrova za konje rutinski proizvode i u zemljama sa visokim i sa niskim prihodima, brazilska strategija bi se lako mogla reprodukovati u bilo kom delu sveta i mogla bi se brzo testirati kao terapija ili sredstvo pasivne imunizacije za covid 19.

Konjski serum smanjio virusno opterećenje u plućnim tkivima

Nakon što je razvila konjski hiperimuni F(ab’)2 koncentrat, grupa brazilskih istraživača sprovela je izazovne testove na hrčcima, ubrizgavajući supstancu u životinje. Istraživači su procenili prethodni tretman i tretman nakon infekcije SARS-CoV-2. Rezultati su pokazali sposobnost tretmana da smanji virusno opterećenje u plućnim tkivima i da poboljša kliničko stanje životinja, što se ogleda u povećanju telesne težine. Sve interventne šeme su štitile životinje od gubitka težine u akutnoj fazi bolesti. S druge strane, netretirane životinje su pokazale povećan gubitak težine.

Sledeći korak – ispitivanje na ljudima

Sledeći korak istraživanja je sprovođenje kliničkog ispitivanja faze 1/2 na ljudima. Brazilski nacionalni etički komitet već je odobrio protokol ispitivanja, a sterilno punjenje i završna obrada su u toku kako bi se omogućila kontrola kvaliteta i podaci o puštanju serije koji se dostavljaju brazilskoj regulatornoj agenciji ANVISA. Kliničko ispitivanje će kao ishod istražiti sve aspekte bezbednosti, kao i trajanje hospitalizacije, virusno opterećenje i progresiju do potpomognute ventilacije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo