Naslovna / Korona

Superkompjuteri tragaju za tretmanom protiv covid 19, otkrivene dve kombinacije lekova

Priredio/la: I.V.|17:00 - 17. 10. 2021.

Ako je čuveni Deep Blue kompjuter uspeo da pobedi svetskog šampiona Garija Kasporova, naučnici veruju da će pronaći i najbolji miks lekova za covid 19

mašinsko učenje- veštačka inteligencija Naučnici traže parove lekova koji će zajedno biti moćniji antivirusni lekovi od bilo kog drugog leka Foto: Shutterstock

Mašinsko učenje i kompjuterski algoritmi prešli su dug put u poslednjih četvrt veka, od kada je računar sa nadimkom Deep Blue šokirao svet pobedivši šahovskog šampiona Garija Kasparova. Danas, kada naši pametni telefoni imaju daleko veću računarsku moć od Deep Blue računara, naučnici su svoju pažnju usredsredili na još veće protivnike, uključujući potencijalno smrtonosne bolesti poput raka, srčanih oboljenja i covid 19. 

Korona virus je još nov za nauku

Kada superkompjuteri love nove koktele lekova za lečenje ovih stanja, naučnici mogu veštačkom inteligencijom da nabave podatke iz studija rađenih pre nekoliko decenija kako bi pomogli u analizi. Ali, korona virus je i dalje previše nov i prebrzo mutira da bi se naučnici okrenuli ovim uobičajenim strategijama.

Istraživači sa Massachusetts Institute of Technology (MIT) imaju novi način da se pozabave nedostatkom podataka o novom virusu. Obučavaju računare da izvode algoritme po uzoru na signalne mreže u ljudskom mozgu. Kao i mozak, ove neuronske mreže mogu „učiti“ i prilagođavati se brzim informacijama, uspostavljajući nove veze u hodu.

„Sinergija lekova“

Da bi identifikovali kombinacije lekova koje bi mogle delovati protiv covid 19 istražitelji traže od svoje računarske neuronske mreže da proceni dve stvari odjednom. Jedan od njih je traženje parova lekova koji će zajedno biti moćniji antivirusni lekovi od bilo kog drugog leka. Ovaj koncept spajanja dva leka koji će zajedno biti efikasniji poznat je kao „sinergija lekova“.

Kompjuter takođe traži delove bolesti na koje lekovi ciljaju, kao što su proteini ili genetske mutacije povezane sa nekim stanjem. Ideja iza ova dva pristupa je da mašine mogu „naučiti“ koji kokteli sa lekovima mogu da imaju najveću antivirusnu moć.

Otrkrivena dva potencijalna koktela lekova protiv covid 19

U svojoj studiji, objavljenoj u Proceedings of the National Academy of Sciences, naučnici sa MIT  otkrivaju dva potencijalna koktela za lekove koje su pronašli koristeći ovaj pristup. Jedan kombinuje remdesivir, koji je FDA već odobrila za lečenje covid 19, i reserpine, lek za visok krvni pritisak. Drugi par je remdesivir i eksperimentalni lek pod nazivom IK-1S, jedan iz porodice lekova koji se koriste za lečenje autoimunih bolesti poput reumatoidnog artritisa.

Ovi kokteli lekova još se nisu pokazali efikasnim protiv covid 19 u ispitivanjima na ljudima. Ali, rezultati studije mogu da pomognu proizvođačima lekova da odrede koje kombinacije bi imalo smisla testirati, dok traže nove tretmane.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo