Naslovna / Korona

Mešanje covid 19 vakcina mogla bi da bude bolja opcija, kaže nova studija

Priredio/la: I. V. |15:00 - 15. 10. 2021.

Istraživači imaju za cilj da detaljno prouče širinu i dubinu imunološkog odgovora na svih 9 različitih kombinacija covid 19 vakcina uključenih u studiju

covid 19 vakcine Mešanje nekih vakcina mogla bi da bude dobra opcija Foto: Shutterstock

Nova studija američke vlade pokazala je da nije rizično mešati vakcine, odnosno da bi posle dve doze jedne, kao treću dozu trebalo primiti drugu vrstu vakcine, i da bi čak to mogla da bude dobra ideja – umesto da se podudaraju, da se pomešaju vakcine protiv covid 19. Studija takođe pokazuje da mešanje različitih vrsta vakcina podstiče telo na stvaranje viših nivoa antitela koja blokiraju viruse nego što bi se dobilo trećom dozom/pojačivačem iste vakcine koja je već primljena.

Da covid 19 vakcine postanu kao i one za grip

Ako zdravstveni regulatori podrže nalaze ove studije, trebalo bi olakšati dobijanje treće doze covid  19 vakcine, kao što je i dobijanje godišnje vakcine protiv gripa.

– Kada idete na vakcinu protiv gripa, niko vas ne pita koju vrstu ste primili prošle godine. Nikoga nije briga šta ste imali prošle godine. Nadali smo se da je to isto i sa covid 19, da ćemo moći da pojačamo imunitet, bez obzira na to šta je neko primio. Ali, morali smo da imamo podatke – kaže viši autor studije dr John Beigel, zamenik direktora za klinička istraživanja u Odeljenju za mikrobiologiju i zarazne bolesti u National Institutes of Health.

Nivo antitela prevodi u bolju zaštitu od bolesti

Studije su pokazale da se viši nivo antitela prevodi u bolju zaštitu od bolesti, mada tačan nivo koji nudi zaštitu još nije poznat.

– Reakcije antitela mešanjem vakcina su toliko veće da je to zaista je impresivno – izjavio je dr William Schaffner, specijalista za zarazne bolesti sa Vanderbilt University u Nešvilu. Dr Shaffner je rekao da će, ako američka Uprava za hranu i lekove FDA i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti CDC odustanu od pristupa, posebno preporučiti ljudima koji su primili vakcinu Johnson &Johnson da kao treću dozu prime mRNA vakcine iz kompanije Pfizer ili Moderna. „To je šira stimulacija imunološkog sistema i mislim da je šira stimulacija povoljnija“, smatra dr Schaffner.

Utvrditi sigurnost i efikasnost za jačanje imuniteta protiv covid 19

Uoči stručnog pregleda preprint studije objavljen je kasno u noć, u sredu na četvrtak, na medinskoj platformi medRxiv, neposredno pre sastanaka stručnjaka za vakcine koji savetuju FDA i CDC. Ovi stručnjaci imaju zadatak da pokušaju da utvrde da li su dodatne injekcije vakcina Moderna i Johnson & Johnson sigurne i efikasne za jačanje imuniteta protiv covid 19.

Studija se nastavlja za svih 9 kombinacija vakcina

Dr John Beigel je napomenuo da su ovo samo prvi rezultati. Studija će se nastaviti godinu dana, a istraživači imaju za cilj da detaljno prouče širinu i dubinu imunološkog odgovora na svih 9 različitih kombinacija vakcina uključenih u studiju. Studija je obuhvatila 458 učesnika, na 10 istraživačkih lokacija širom SAD, koji su bili potpuno vakcinisani jednom od tri odobrene vakcine protiv covid 19 u SAD – Moderna, Johnson & Johnson ili Pfizer/BioNTech.

Niko pre studije nije imao covid 19

Iz svake grupe je angažovano oko 150 učesnika studije. Svi u studiji su završili svoju primarnu seriju vakcinacije najmanje 12 nedelja pre početka studije i nijedna osoba nije ranije imala infekciju korona virusom. Oko 50 učesnika iz svake grupe vakcina nasumično je raspoređeno da dobiju treću dozu ili iste vakcine, kao ona koju su već imali, ili različite vakcine, stvarajući 9 mogućih kombinacija injekcija.

Minimalni neželjeni efekti

Oko polovine učesnika studije prijavilo je blage nuspojave, uključujući bol na mestu ubrizgavanja, umor, glavobolju i bolove u mišićima. Dva učesnika studije su imala ozbiljne medicinske probleme tokom studije, ali je procenjeno da nemaju veze sa vakcinacijom. Jedan je doživeo otkazivanje bubrega nakon što su im se mišići slomili nakon pada. Drugi je doživeo upalu žučne kese. Do mesec dana nakon treće doze nisu uočeni drugi ozbiljni problemi.

Povećanje antitela do 76 puta

Studija nije ispitivala da li su ljudi dobili covid 19, pa nije moguće reći da su bili bolje zaštićeni od bolesti nakon povišenja. Ali, sve grupe su imale značajno povećanje nivoa antitela, što se smatra da su bolje zaštićene. Sve u svemu, grupe koje su primile istu vakcinu, kao i pre dve doze, videle su da im se nivo antitela povećao za faktore od 4 do 20. Grupe koje su dobile različite injekcije od prve dve beležile su povećanje nivoa antitela od 6 do 76 puta. Osobe koje su prvobitno primile vakcinu Johnson & Johnson imale su daleko veći porast antitela i veća je verovatnoća da će imati zaštitni porast antitela ako su dobili drugu dozu mRNK vakcine.

A šta se dešavalo u Evropi?

Dr Schaffner je podsetio da su evropske zemlje već na ovaj način mešale doze vakcine, dajući ljudima koji su primili vakcinu AstraZeneca, sličnu vakcini Johnson & Johnson, još jednu dozu mRNK vakcine. Tom prilikom je pomenu da je nemačka kancelarka Angela Merkel primila  vakcinu Moderna kao drugu dozu nakon, na primer, prve doze AstraZeneca vakcine.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Janos
9:00, 16. 10. 2021.
Odgovori

Zasto nema komenyara za one koji su ptimili dva puta frajzer vakc.da li je bolje fa opet kao trecu prime istu ili jr bolje da promene

Паун 54
10:17, 16. 10. 2021.
Odgovori

Примио све три SINOPHARM. Све у реду. Нема никаквих нус појава.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo