Naslovna / Korona

Delta soj značajno povećava rizik od neželjenih ishoda kod trudnica

Priredio/la: I. V. |15:00 - 14. 10. 2021.

Trudnice su visokorizična populacija, a nisu vakcinisane zbog dezinformacija koje izazivaju sumnju u vakcine ili umanjuju efekat virusa

trudnice i covid 19- rizik Zbog dezinformacija trudnice se ne vakcnišu i rizikuju život Foto: Shutterstock

Trudnice su posebno zabrinjavajuća populacija za lekare, i to od početka pandemije covid 19. The National Institute of Child Health and Human Development saopštio je da je učestalost porođaja carskim rezom, prevremenog porođaja i hipertenzije povezane sa trudnoćom, povećana kod trudnica koje su razvile tešku ili kritičnu bolest usled covid 19 infekcije. 

Alarmantan porast broja trudnica zaraženih Delta sojem

Lekari sa University of AlabamaBirmingham Hospital i njihove trudne pacijentkinje odahnuli su u maju i junu 2021. godine, jer su slučajevi i hospitalizacije dostigli neke od najnižih brojki od početka pandemije. Međutim, visoko prenosiva i zarazna Delta varijanta ubrzo je postala dominantni soj i uzrokovala je porast broja inficiranif slučajeva, hospitalizacija i smrti širom Alabame. Talas je uključivao naizgled veći broj trudnica sa covid 19 u bolnicama i jedinicama intenzivne nege nego u prethodnim talasima epidemije.

Mnoge trudnice se porodile pre vremena zbog dejstva virusa

– Videli smo alarmantan porast broja trudnica koje su hospitalizovane usled infekcije Delta sojem u julu i avgustu ove godine. Štaviše, mnoge naše pacijentkinje su se porodile pre vremena zbog efekata virusa – izjavila je dr Akila Subramaniam, profesor u Odseku za materinsko-fetalnu medicinu na University of Alabama. 

Istraživači su pratili stope prijema i ishode majki i novorođenčadi trudnica obolelih od covid 19 u bolnici, u periodu od 22. marta 2020. do 18. avgusta 2021. Rezultati su upoređeni između grupa obolelih pre Delta soja i onih inficiranih Delta varijantom. Prvi nalazi studije pokazali su ozbiljan morbiditet i štetne ishode povezane sa Delta varijantom i trudnoćom.

Visokorizična populacija, a slabo vakcinisana zbog dezinformacija

Pre Delta varijante Delta, Birmingham Hospital  pri University of Alabama imala je najveći prijem trudnica sa aktivnom covid 19 infekcijom u julu 2020. Ukupno je primljeno 28 trudnica tog meseca, od kojih su tri primljene na odeljenje intenzivne nege. Poređenja radi, 39 trudnica, od kojih je 11 na odeljenju intenzivne nege, hospitalizovano je samo u prvih 18 dana avgusta 2021.

Trudnice su visokorizična populacija sa ukupno vrlo niskom stopom vakcinacije. U opticaju su dezinformacije koje izazivaju sumnju u vakcine ili umanjuju efekat virusa. Ova studija naglašava koliko opasno zaražavanje virusom, posebno Delta varijantom, može da bude za mamu i bebu – naglasila je dr Jodie Dionne, pomoćnica direktora University of Alabama Global Health u Centru za reproduktivno zdravlje žena i profesor na Odeljenju za zarazne bolesti.

Iz ranih nalaza studije, istraživači University of Alabama  naglašavaju preporuke Društva za majčinsko-fetalnu medicinu, Američkog koledža akušera i ginekologa i Centra za kontrolu i prevenciju bolesti CDC da trudnice treba da se vakcinišu kako bi se ublažio težak oblik perinatalnog morbiditeta i mortaliteta.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo