Naslovna / Korona

Savetujem da školska deca prime vakcinu, jer svi razlozi protiv su neutemeljeni, poručuje dr Milica Kotlajić

Piše: Srećko Milovanović|8:47 - 13. 10. 2021.

Mladi i deca od 12 godina pa naviše u Srbiji mogu da se zaštite sa dve dostupne covid 19 vakcine

vakcinacija dr Milica Kotlajić: Apsolutno savetujem da školska deca prime vakcinu Foto: YT PrtSc/Shutterstock

Vakcinacija dece i adolescenata protiv korona virusa jedna je od aktuelnih tema u zemlji, posebno otkako je počea nova školska godina kada su se đaci vratili u školske klupe. Negde u to vreme počeo je novi talas epidemije korona virusom kada je sve više mladih počelo da se inficira virusom. Stručna javnost imala je raznih predloga kako da se spreči zaražavanje dece, ali je preovladao stav da je rešenje, pre svega, u što masovnijoj imunizaciji punoletnih građana. Ali, mnogo roditelji ipak se pitaju koje je pravo vreme da njhovi tinejdđeri prime vakcinu i koju vakcinu mogu da dobiju.

Jedino ispitana je Pfizer vakcina

Jedina vakcina koja je u Srbiji u ovom trenutku odobrena za decu jeste Pfizer/BioNTech, a daje se starijima od 12 godina, isključivo uz saglasnost pedijatra i roditelja. Udruženje pedijatara Srbije, na primer, preporučuje vakcinaciju dece sa hroničnim bolestima, kao i gojaznih, ali naglašavaju da se „takođe mogu vakcinisati svi koji žele“. Potvrđeno je su se stekli svi zakonski uslovi – a pre svega da su ispunjeni najviši stručni kriterijumi koji se odnose na bezbednost i efikasnost, i donet je zaključak da se ova vakcina može koristiti kod i stanovnika uzrasta od 12 do 15 godina u Srbiji, navedeno je u saopštenju Agencije za lekove.

Saglasnost roditelja neophodna

Kada je o tinejdžerima, odnosno srednjoškolcima reč, postoji vrlo jasna procedura koju treba ispoštovati pre same vakcinacije.

– Prvenstveno želim da naglasim da je Pfizer covid 19 vakcina prošla sva ispitivanja i da je mladi od 15 godina pa naviše mogu bez ikakve bojazni primiti. Takođe, mladi u Srbiji mogu primiti i Sinofarm vakcinu, dok AstraZeneca i Sputnik V još nisu prošle potrebna ispitivanja – kaže za eKlinika portal pedijatar dr Milica Kotlajić. Bez obzira na to što deca od 15 godina mogu da idu kod lekara bez pratnje roditelja, dr Kotlajić ističe da je za vakcinaciju protiv covid 19 neohodna roditeljska saglasnost.

– Roditelj ne mora pratiti dete, ako ono ima 15 i više godina, ali mora dati svoju pisanu saglasnost. Takođe, neophodna je i potvrda izabranog lekara. Nisam čula da je ijedan maloletnik ili stariji tinejdžer imao bilo kakvih kontraindikacija posle primljene vakcine. Moguće je da se javi niža temperatura koja obično traje jedan dan. Dakle, apsolutno savetujem da školska deca prime vakcinu, jer je trenutni procenat vakcinisanih školaraca u Srbiji zabrinjavajuće mali. Svega negde između 10 i 15 odsto  od ukuno 850.000 učenika – naglašava za eKlinika portal dr Milica Kotlajić.

Vakcina ne utiče na plodnost

Kada je reč o mladima, koji imaju prioritet pri primanju covid 19 vakcine, doktorka Kotlajić ističe da se tu radi o osobama koje imaju neke pridružene bolesti.

– Mladi sa hroničnim bolestima bi obavezno morali da se vakcinišu. Izabrani lekar će svakako videti da li postoji neka prepreka zbog koje ne bi trebalo da se vakcinišu. U javnosti se nažalost mogu čuti raznorazni razlozi protiv vakcinisanja mladih koji su potpuno neutemeljeni. Tako se ističe da Pfier vakcina  može da izazove neplodnost kod tinejdžera. To apsolutno nije tačno, jer vakcina nema dodira sa DNK i RNK i samim tim ne može da utiče na plodnost. Ne postoji ni opasnost od alergija tako da ne stoje ni razlozi da se neko ne sme vakcinisati jer je alergičan na penicillin – poručuje roditeljima čitaocima eKlinika portala dr Milica Kotlajić.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo