Naslovna / Korona

Upravo otkriven virus najbliži SARS-CoV-2 pronađen u slepim miševima

Priredio/la: I. V.|17:00 - 28. 09. 2021.

Francuski naučnici i kolege iz Laosa otkrili tri virusa najsličnija SARS-CoV-2 što potkrepljuje tezu da je virus prirodnog porekla, a ne iz laboratorije. Ali, novootkriveni su kritični za čoveka

slepi miđevi- korona virus-covid 19 Foto: Shutterstock

U novoj studiji, istraživači sa Pasteur Institute u Francuskoj i University of Laos uhvatili su 645 slepih miševa iz krečnjačkih pećina u severnom Laosu i pregledali ih na viruse povezane sa SARS-CoV-2. Pronašli su tri virusa koja su nazvali BANAL-52, BANAL-103 i BANAL-236, a koji su inficirali „horseshoe“ slepe miševe i podelili više od 95 posto njihovog ukupnog genoma sa SARS-CoV-2. Prema Nature News, jedan od virusa, BANAL-52, bio je 96,8 odsto identičan virusu SARS-CoV-2. To čini BANAL-52 genetski sličnijim SARS-CoV-2 od bilo kog drugog poznatog virusa. Ranije je najbliži poznati srodnik SARS-CoV-2 bio RaTG13, koji je pronađen u slepim miševima 2013. godine i deli 96,1 odsto svog genoma sa SARS-CoV-2.

Kritično – veća mogućnost ulaska u ćelije

Štaviše, sva tri novootkrivena virusa sličnija su SARS-CoV-2 u ključnom delu njihovog genoma, zvanom domen vezivanja receptora (RBD) od drugih poznatih virusa. RBD je deo virusa koji mu omogućava da se veže za ćelije domaćina. Sa SARS-CoV-2, RBD se vezuje za receptor poznat kao ACE2 na ljudskim ćelijama, a virus koristi ovaj receptor kao „kapiju“ za ulaz u ćelije. Ono što je kritično je da je nova studija otkrila da se BANAL-52, BANAL-103 i BANAL-236 mogu vezati za ACE2 i koristiti ga za ulazak u ljudske ćelije. Do sada drugi kandidati predloženi za pretke SARS-CoV-2 pronađeni kod slepih miševa, uključujući RaTG13, nisu uspeli u tome, rekli su istraživači.

Dokaz da SARS-CoV-2 ima prirodno poreklo

Tri virusa bi mogla da se vežu za ACE2, otprilike kao i rani sojevi SARS-CoV-2, pronađeni u Vuhanu, objasnili su naučnici. Nalazi, koji su 17. septembra objavljeni dodali su i dokaz da je SARS-CoV-2 imao prirodno poreklo, a ne da je pobegao iz laboratorije. Rezultati pokazuju „da sekvence vrlo bliske sekvencama ranih sojeva SARS-CoV-2 … postoje u prirodi“, napisali su istraživači u svom radu, koji tek treba da bude recenziran.

– Domen vezivanja receptora SARS-CoV-2 izgledao je neobično kada je prvi put otkriven jer je bilo tako malo virusa sa kojima bi se to moglo uporediti. Sada, kada više uzorkujemo iz prirode, počinjemo da pronalazimo ove blisko povezane delove sekvence gena – izjavio je Edvard Holmes, biolog sa University of Sydney, koji nije bio uključen u istraživanje.

SARS-CoV-2 je rezultat rekombinacije virusnih sekvenci, kažu naučnici

Autori kažu da njihovi nalazi podržavaju hipotezu da je SARS-CoV-2 rezultat rekombinacije virusnih sekvenci koje postoje kod slepišh miševa. Ipak, iako su novootkriveni virusi blisko povezani sa SARS-CoV-2, sva tri virusa nemaju niz za ono što je poznato kao „mesto cepanja furina“, što se vidi u SARS-CoV-2 i pomaže ulasku virusa u ćelije. To znači da su za bolje razumevanje porekla SARS-CoV-2 potrebna dalja istraživanja kako bi se pokazalo kako i kada je „mesto furina“ uvedeno. Nalazi se trenutno razmatraju za objavljivanje u časopisu Nature, prenosi Bloomberg.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Da čika bocu
21:45, 29. 09. 2021.
Odgovori

Ma kakvo prirodno poreklo ovo je delo nekog stručnjaka za vakcine koji je napravio posao 21 veka za proizvođače vakcina.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo