Naslovna / Korona

EU u oktobru odlučuje da li 6 meseci nakon druge treba primiti i treću dozu

Priredio/la: I. V.|11:01 - 24. 09. 2021.

Istraživanja pokazuju da imunitet protiv covid 19 u periodu nakon prve dve doze vremenom opada, i to različito u različitim delovima sveta

covid 19- treća doza- vakcina EMA je takođe saopštila da „dokazi postaju sve jasniji“ da je potrebno obnavljanje imuniteta Foto: Shutterstock

Evropska agencija za lekove EMA saopštila je da očekuje da će početkom oktobra odlučiti da li će biti odobrena treća doza vakcine Pfizer/BioNTech za starije od 16 godina. Odluka o dodatnim dozama vakcina Pfizer i Moderna, za rizične osobe i starije osobe, biće doneta u isto vreme, saopštila je EMA.

Treća doza nakon 6 meseci od druge?

Pokazalo se da će se zaštita od korona virusa smanjiti u mesecima nakon prve dve doze, rekao je na konferenciji za novinare šef regulatorne jedinice za strategiju vakcinacije iz Amsterdama, Marco Cavaleri.

– Dostupni podaci pokazuju da imunitet protiv covid 19 od početne vakcinacije vremenom opada, a zaštita od infekcija i simptomatskih bolesti različito opada u različitim delovima sveta – naglasio je Cavaleri. Kao rezultat toga, EMA sada procenjuje da li je potrebno primiti Pfizer vakcinu, u vidu treće doze, najmanje 6 meseci nakon druge doze, kod ljudi starijih od 16 godina.

– Rezultata ove analize očekuje se početkom oktobra, osim ako ne budu bile potrebne dodatne informacije – najavio je Cavaleri.

Postoje dokazi da imunitet treba da se obnovi

EMA je takođe saopštila da „dokazi postaju sve jasniji“ da je potrebno obnavljanje imuniteta nakon dve doze vakcine  za ljude sa oslabljenim imunološkim sistemom koji su „slabo reagovali“ na početnu vakcinaciju.

Stope hospitalizacije kod starijih osoba počele su da rastu kako je prolazilo vreme od prve dve doze vakcine – rekao je Cavaleri. Evropsko regulatorno telo će, kako je najavio, do početka oktobra odlučiti da li se bilo koja posebna preporuka može uključiti u informacije za vakcine Moderna i Pfizer za takve ljude.

Neke zemlje EU već su počele da daju treću dozu kako bi pojačali imunitet rizičnih osoba uoči mogućeg zimskog porasta broja slučajeva covid 19, a pre odobrenja EMA agencije, podsetio je Cavaleri. A kako je naveo, EMA je „priznala i razumela“ ovu odluku.

Narednih meseci odluka o vakcini za mlađu decu

U međuvremenu, nadzorni organ EU očekuje da će u narednim mesecima biti donete odluke o odobravanju vakcina protiv covid 19 za mlađu decu. Pfizer će početkom oktobra dostaviti podatke o ispitivanjima na deci od 5 do 11 godina, a Moderna u novembru, a odluke će verovatno biti četiri nedelje nakon toga, rekao je Cavaleri.

EMA je trenutno odobrila četiri vakcine za upotrebu u EU sa 27 država članica – Pfizer i Moderna, koje koriste tehnologiju messenger RNA, i AstraZeneca i Johnson & Johnson, koje koriste tehnologiju virusnih vektora. Do sada su samo Pfizer i Moderna odobreni za upotrebu kod dece od 12 godina i naviše.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo