Naslovna / Korona

Moderna covid 19 vakcina pruža bolju zaštitu od Pfizer injekcije, rezultati su najnovije studije

Priredio/la: I. V.|11:00 - 20. 09. 2021.

Već postoje naučna istraživanja koja ukazuju na superiornost Moderna covid 19 vakcine nad Pfizer formulom

covid 19-vakcina-moderna efikasnija od pfizer Mnogo je činjenica koje ukazuju zašto bi Moderna bila efikasnija mRNK vakcina Foto: Shutterstock

Najnovija studija američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti CDC pokazuje da Moderna covid 19 vakcina pruža bolju dugoročnu zaštitu od hospitalizacije u odnosu na Pfizer vakcinu. Istraživači CDC sproveli su analizu skoro 3.689 odraslih osoba, hospitalizovanih sa teškim oblikom covid 19, u periodu od 11. marta do 15. avgusta 2021. godine, periodu koji prethodi i uključuje dominaciju Delta soja virusa.

Posebno izražen pad dejstva Pfizer vakcine

Ukupno, 12,9 odsto ispitanika je u potpunosti vakcinisano Moderna vakcinom, 20 procenata dobilo je Pfizer, a 3,1 odsto je vakcinisano sa Johnson & Johnson vakcinom. Tokom celog perioda, Moderna vakcina bila je 93 odsto efikasna protiv pogoršnja simptoma koji zahtevaju bolničko lečenje, Pfizer je bio 88 procenata efikasan, a Johnson & Johnson  – 68 odsto.

Gubitak efikasnosti Pfizer vakcine bio je posebno izražen – pao je sa 91 procena, za vreme do 14 do 120 dana nakon vakcinacije, na 77 procenata za period duži od 120 dana nakon druge doze vakcine. Nasuprot tome, Moderna je pala sa 93 na 92 odsto, kada se uporede ista dva perioda.

Bolja zbog veće doze, intervala između doza…

Studija je takođe uključivala zasebnu analizu nivoa različitih vrsta antitela izazvanih vakcinama, uzetih od 100 dobrovoljaca. Moderna vakcina izazvala je viši nivo antitela u poređenju sa Pfizer i Johnson & Johnson, za ključni deo proteina virusa, koji koristi za invaziju ćelija. Naučnici podsećaju da već postoje istraživanja koja ukazuju na superiornost Moderna vakcine nad vakcinom Pfizer, uključujući i prethodne CDC studije objavljene prošle nedelje. Razlozi nisu potpuno jasni, ali to može biti zato što su doze veće – 100 mikrograma Moderne naspram 30mcg Pfizer vakcine. Istraživački tim takođe navodi da bi se efikasnost Moderna vakcine mogla pripisati i intervalu doziranja – Pfizer injekcije daju se u razmaku od 3 nedelje, u odnosu na Moderna vakcinu, koja se daje u roku od 4 nedelje.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Lana
14:17, 20. 09. 2021.
Odgovori

Primila sam u inostranstvu 2vakcine Sinofarm .Sada želim treću vakcinu. Da li smem Fajser vakcinu da primim? Hvala

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo