Naslovna / Korona

SZO saopštila da nastavnici i školsko osoblje treba da budu prioritetna grupa za covid 19 vakcinu

Priredio/la: I. V.|11:00 - 30. 08. 2021.

Nastavnici i drugo školsko osoblje treba da budu prioritetne grupe za vakcinaciju u nacionalim planovima kako bi se osiguralo da škole ostanu otvorene jer je pandemija izazvala najkatastrofalniji poremećaj u obrazovanju u istoriji

nastavnici-prioritetna grupa-covid 19 vakcina Pandemija izazvala najkatastrofalniji poremećaj u obrazovanju u istoriji, zato škole moraju ostati otvorene a nastavnici vakcinisani Foto: Pixabay

Nastavnici i školsko osoblje trebalo bi da budu u prioritetnoj grupi građana  za vakcinisanje protiv covid 19 kako bi škole u ​​Evropi i centralnoj Aziji mogle da ostanu otvorene, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Unicef. Mere kojima se osigurava da škole mogu ostati otvorene tokom pandemije „uključuju nuđenje nastavnicima i drugom školskom osoblju vakcine protiv covid 19 kao dela ciljnih grupa stanovništva u nacionalnim planovima vakcinacije“, navodi se u saopštenju Unicefa.

Od vitalnog značaja da se nastava odvija u učionici

Kako se škole ponovo otvaraju nakon letnjeg raspusta, Unicef navodi da je „od vitalnog značaja da se nastava u učionici nastavi bez prekida“, uprkos širenju zaraznije Delta varijante virusa.

– Ovo je od izuzetnog značaja za obrazovanje dece, mentalno zdravlje i socijalne veštine, za škole koje će pomoći našoj deci da budu srećni i produktivni članovi društva – izjavio je direktor evropskog regiona SZO Hans Kluge i dodao da je „pandemija izazvala najkatastrofalniji poremećaj u obrazovanju u istoriji“.

UN poziva da se vakcinišu ugrožena deca

Agencije Ujedinjenih nacija pozvale su zemlje da vakcinišu decu stariju od 12 godina koja imaju osnovna zdravstvena stanja koja ih izlažu većem riziku od teške bolesti covid 19. Podsetile su i na važnost mera za poboljšanje školskog okruženja tokom pandemije, uključujući bolju ventilaciju, manji broj učenika u razredu, socijalnu distancu i redovno testiranje dece i osoblja na covid 19. Prema preporukama SZO objavljenim početkom jula, testiranje dece u rizičnim grupama koje pokazuju simptome covid 19 trebalo bi da bude prioritet.

Zaraženi Delta sojem imaju dvostruko veći rizik od hospitalizacije

Mera SZO dolazi nakon rezulatata britanske studije objavljene u The Lancet časopisu, po kojoj zaraženi Delta sojem korona virusa imaju gotovo dvostruko veći rizik od hospitalizacije nego oni koji su prethodno bili zaražavani Alfa sojem. Naime, istraživači su proučavali 43.338 osoba, zaraženih između 29. marta i 23. maja i utvrđeno je da je samo 1,8 odsto obolelih primilo obe doze vakcine, 24 odsto primilo jednu dozu, a 74 procenta su bili nevakcinisani. Potvrđena su i prethodna saznanja da je rizik od hospitalizacije prilikom zaražavanja Delta varijantom dvostruko veći nego kod zaražavanja Alfa sojem, a sada se zna i da vakcine pružaju odličnu zaštitu od Delta soja, kako je izjavio jedan od autora studije Gavin Dabrera. Prema podacima Evropskog centra za prevenciju bolesti, Delta soj je dominantan u zemljama članicama Evropske unije, a u Velikoj Britaniji je dominantan broj oboleo od ovog soja – čak 98 svih zaraženih. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo