Naslovna / Korona

Novi „super soj“ korona virusa mogao bi da objedini sve postojeće, tvrde naučnici

Priredio/la: J. M.|17:00 - 24. 08. 2021.

Kada se svi sojevi objedine u novi virus možemo da dobijemo covid 22 koji bi mogao da bude mnogo gori od ovoga što sada doživljavamo

super soj-korona virus-covid 19-covid 22 Covid 22 uopšte nije isključen scenario, upozoravaju naučnici Foto: Pixabay

Istraživači na švajcarskom saveznom tehnološkom institutu ETH Zurich upozorili su na moguću pojavu nove „super varijante“ korona virusa koja bi mogla da bude kombinacija već postojećih sojeva. Imunolog  dr Sai Reddy ocenio je da je vrlo verovatno da će se pojaviti nova varijanta i da više nećemo moći da se oslonimo samo na vakcine, već se moramo pripremiti za nekoliko vakcinacija u narednih nekoliko godina, koje će se stalno prilagođavati novim sojevima.

Covid 22 gori od Covid 19?

Dr Reddy je ukazao na varijante korona virusa iz Južne Afrike (Beta) i Brazila (Gama) koje su mutirale, omogućavajući im da delimično izbegnu antitela. Delta soj je, s druge strane, mnogo zarazniji, ali još nije razvio takve mutacije.

Ako Beta ili Gama sojevi postanu zarazniji, ili ako Delta soj razvije mutacije, onda bismo mogli da govorimo o novoj fazi pandemije. Ovo bi mogao biti veliki problem naredne godine. Covid 22 bi mogao biti čak gore od onoga što sada doživljavamo − izjavio je dr Reddy.

Raste broj zaraženih

Od kraja juna u Švajcarskoj raste broj novih prijavljenih infekcija korona virusom. Broj hospitalizovanih se takođe povećava, ali stopa smrtnosti ostaje niska. Nešto više od 50 odsto populacije je vakcinisano protiv virusa.
Rast novih slučajeva u velikoj meri je posledica visoko zaraznog Delta soja koji pogađa nevakcinisane ljude, uglavnom u starosnoj grupi od 10 do 29 godina. Imunolog dr Sai Reddy je rekao da očekuje da će se novi slučajevi covid 19 u Švajcarskoj ove jeseni dodatno povećati.

− Ako se stopa vakcinacije ne povećava brzo, samo ozbiljne restriktivne mere mogu sprečiti nastanak najgoreg – kaže dr Reddy i dodaje da nedavni naučni nalazi pokazuju da je „virusno opterećenje“ Delta soja toliko visoko da svaka nevakcinisana osoba koja se zarazi može postati „superrasipač virusa“ ili „superprenosilac“.

− Pošto se deca mlađa od 12 godina ne mogu vakcinisati, oni predstavljaju veliku grupu potencijalnih superprenosioca − kaže dr Reddy i objašnjava da Delta soj korona virusa može da zaobiđe vakcinaciju jer je u njemu ogromna koncentracija zaraznih čestica. Moramo se tome, kako kaže, suprotstaviti visokim nivoom antitela, a to je upravo ono što čini treća doza vakcine!

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo