Naslovna / Korona

Izrael pokrenuo testiranje antitela na covid 19 za decu od 3 godine

Priredio/la: I. V. |11:00 - 23. 08. 2021.

Izrael je pristao da bude zemlja „pokusni kunić“ i za to je besplatno dobio ono što je bilo potrebno za „ogled“ a sada kreću sa velikim nacionalnim serološkim istraživanjem na deci od 3 do 12 godina

korona virus- covid 19- antitela- deca Nacionalno serološko istraživanje fokusirano je na učenike u dobi od 3 do 12 godina Foto: Pixabay

Izrael je juče pokrenuo testiranje na antitela na covid 19 za decu od tri godine, tražeći informacije o broju nevakcinisanih mladih koji su razvili zaštitu od korona virusa pred novu školsku godinu. Uprkos sve većem broju svakodnevnih infekcija uzrokovanih visoko prenosivom Delta varijantom, izraelska vlada insistira na tome da želi da izbegne teškoće i zaostatke u razvoju izazvane zatvaranjem škola. Inače, Izrael je već počeo vakcinaciju dece starije od 12 godina.

„Najveća izraelska serološka operacija“

Nacionalno serološko istraživanje fokusirano je na učenike u dobi od 3 do 12 godina, koji još uvijek nemaju pravo na covid 19 vakcinu, a to je oko 1,5 milion dece. Cilj je da se otkrije koliko je dece razvilo snažnu zaštitu antitela protiv korona virusa nakon nezabeleženog ili latentnog slučaja, prema saopštenju Ministarstvu obrazovanja. Deca sa dovoljnim brojem antitela neće biti prinuđena da budu stavljena u karantin kada su izložena covid 19, što je potez čiji je cilj ograničavanje i remećenja normalnog rada škola.

U jučerašnjem saopštenju gradske uprave Jerusalima najavljuje se „najveća izraelska serološka operacija“, a  gradonačelnik Moshe Leon pozvao je roditelje da dovedu decu na besplatni 15-minutni test, koji se radi vađenjem krvi iz prsta. Istraživanje zajedno sprovode Ministarstva zdravlja i Ministarstvo obrazovanja, kao i Vojna komanda Domaćeg fronta.

Emocionalna šteta naneta deci

Pilot program, koji je sproveden prošle nedelje, fokusiran je uglavnom na ultrapravoslavne jevrejske zajednice i otkrio je da je otprilike petina dece razvila antitela, javio je juče Vojni radio. Generalni direktor Ministarstva obrazovanja  Yigal Slovik podsetio je u nedavnom saopštenju da je prošlogodišnje zatvaranje škola nanelo „emocionalnu i društvenu štetu“ učenicima.

– Zatvranje ljudi u kuće i online učenje na daljinu uzrokovali su 44 posto povećanje uputa na dijagnozu suicidalnog rizika – naglasio je ministar Slovik.

Izrael je bio jedna od prvih zemalja koja je sredinom decembra pokrenula akciju vakcinacije putem sporazuma sa kompanijom Pfizer da dobije milione plaćenih doza vakcine u zamenu za razmenu podataka o njihovoj efikasnosti. Kampanja vakcinacije je pozdravljena kao priča o uspehu koja je pomogla drastično smanjenje infekcije, ali Izrael danas ponovo registruje hiljade dnevno obolelih.

Dok pokreće serološko istraživanje, Izrael takođe napreduje sa vakcinacijama, nudeći treću dozu ili pojačivač, svima koji su stariji od 40 godina, a nevakcinisane pozivaju da prime vakcinu. Više od 5,4 miliona Izraelaca, otprilike 9,3 miliona ljudi, primilo je dve doze vakcine, dok je 1,2 miliona dobilo i treću dozu. Izrael je zabeležio skoro 980.000 infekcija korona virusom od početka pandemije početkom prošle godine i više od 6.700 smrtnih slučajeva.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo