Naslovna / Korona

Delta soj je mutirao, a svetski zvaničnici javnog zdravstva prate novu varijantu Delta-plus

Priredio/la: I. V.|11:00 - 12. 08. 2021.

Među najnovijim mutacijskim verzijama koja je „na oku“ svetskih zvaničnika za javno zdravstvo je AI.1, poznata i kao Delta-plus

delta plus mutacija. covid 19- delta plus soj-korona virus Varijanta Delta-plus nosi specifičnu mutaciju proteina šiljaka zvanu K417N Foto: Shutterstock

Dok lako prenosiva Delta varijanta korona virusa zaražava sve više ljudi širom sveta, uporedo se razvijaju i mutacije ovog soja korona virusa. Među najnovijim mutacijskim verzijama koja je „na oku“ svetskih zvaničnika za javno zdravstvo je AI.1, poznata i kao Delta-plus. Da li je Delta-plus zabrinjavajuća mutacija? Evo šta se o njoj do sada zna.

Šta je Delta-plus soj?

Ljudski korona virusi dobili su ime po šiljcima koji okružuju virus. SARS-CoV-2, virus koji izaziva covid 19, nije izuzetak. Pokriven je šiljastim proteinima koji pomažu virusu da uđe u zdrave ćelije. Varijanta Delta-plus nosi specifičnu mutaciju proteina šiljaka zvanu K417N. Prema dosadšnjim istraživanjima, ista mutacija je pronađena u nekim supstratima Alfa soja, poreklom iz Velike Britanije, koji je bio do skoro dominantna varijanta u svetu, sve dok Delta nije uzela maha.

– Zanimljivo je da se ova ista mutacija pojavila u Beta varijanti prvobirno registrovanoj u Južnoj Africi, a Beta varijantu nadmašila je Delta. Dakle, moglo bi se ispostaviti da je Delta-plus zapravo gori soj od Delta varijante. To još ne znamo – naglasio je dr Kenneth Stedman, profesor biologije na Portland State University u Oregonu.

Odakle potiče Delta-plus varijanta?

Prvi put identifikovan u Evropi, u martu 2021, Delta-plus soj je od tada pronađen i u SAD. Britansko javno zdravstvo u junu ove godine saopštilo je da je rutinsko skeniranje varijante Delta dovelo do detekcije malog broja genomskih sekvenci sa mutacijom proteina K417N. Indijsko ministarstvo zdravlja klasifikovalo je AI.1 kao „varijantu za zabrinutost“ ovog juna, a ta oznaka ukazuje na to da je više prenosiva, da se lakše vezuje za ćelije pluća i da je potencijalno otporna na terapiju monoklonskim antitelima. Zvaničnici za javno zdravlje u Južnoj Koreji prošle nedelje otkrili su prva dva slučaja Delta-plus u zemlji.

Šta prisustvo Delta-plus soja znači u bori protiv covid 19?

Stručnaci ističu da ima još mnogo toga da se uči o ovoj mutaciji. Prema dr Inci Yildirim, specijaliste za pedijatrijske zarazne bolesti sa Yale Medicine, biće potrebno više podataka da bi se utvrdila stopu širenja i njen uticaj na bolest i ishod pacijenata.

James EK Hildreth, predsednik i izvršni direktor Meharry Medical College u Nešvilu, kaže da lideri javnog zdravstva treba da obrate pažnju na iskustva drugih nacija, ukazujući na devastaciju Delta soja u Indiji i odluku te zemlje da označi Delta-plus kao „zabrinjavajuću varijantu“.

Ponovo smo videli šta se dogodilo sa Delta varijantom u Indiji i koliko se brzo to proširilo. Zašto bismo mislili da bi varijanta Delta-plus bila drugačija? – zapitao se predsednik Meharry Medical College. 

A da li Delta-plus mutacija može da izbegne dejstvo postojećih vakcina? To je za naučnike, naravno, briga sa svakom novom mutacijom. A njihov kratak odgovor je da zapravo – ne znaju. Moglo bi se pokazati da je Delta-plus bolji u prenošenju, posebno aero putem, bolji u bržem umnožavanju, bolji u vezivanju za ćelije i inficiranju domaćina, ali je takođe sasvim moguće da je situacija zapravo još gora, upozoravaju stručnjaci.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo