Naslovna / Korona

Virus SARS-CoV-2 zarazio i jelene, imaju antitela, nemaju simptome bolesti

Priredio/la: D.T.|15:00 - 03. 08. 2021.

Cilj ovih istraživanja jeste i bolje razumevanje porekla virusa i mogući uticaj covid 19 na divlje životinje, kao i eventualna opasnost od prenosa virusa sa divljih životinja na ljude i obrnuto

covid 19 Mutirani virus SARS-CoV-2 se brže prenosi ali ne daje težu kliničku sliku i ne utiče na veću smrtnost Foto: Shutterstock

Virus SARS-CoV-2 otkriven je i u američkim šumama u populaciji belorepih jelena, koji su bili izloženi virusu, utvrđeno je i postojanje antitela, ali zanimljivo je da, prema dosadašnjim saznanjima, ova vrsta nije ispoljavala kliničke simptome bolesti.

Služba za inspekciju zdravlja životinja i biljaka američkog Ministarstva poljoprivrede nedavno je završila studiju koja je analizirala uzorke seruma jelena belorepana na antitela na SARS-CoV-2. Zaključci ukazuju na to da su određene populacije jelena u Ilinoisu, Mičigenu, Njujorku i Pensilvaniji bile izložene SARS-CoV-2, saopštila je ta služba.

Otkrivena antitela kod 33 odsto

Uzorci su pribavljani u okviru aktivnosti upravljanja štetom od divljih životinja, koje sprovodi Služba za zaštitu divljih životinja u 32 američka okruga u četiri države. Ovi uzorci su testirani u Nacionalnom centru za istraživanje divljih životinja i Nacionalnim laboratorijama za veterinarske usluge.

Antitela na virus SARS-CoV-2 otkrivena su u 33 odsto, od 481 uzorka, prikupljanih od januara 2020. do sada. Nijedna od ispitivanih populacija nije pokazala znakove kliničke bolesti povezane sa virusom SARS-CoV-2.

Jeleni u kontaktu s ljudima

Ovaj nadzor osmišljen je kako bi se utvrdila izloženost jelena virusu covid 19 u njihovom prirodnom okruženju. Stručnjaci naglašavaju da u kontaktu s ljudima divlje životinje stvaraju potencijal za širenje virusa.

Proučavanje osetljivosti određenih vrsta sisara, poput jelena, na SARS-CoV-2 trebalo bi da pomogne u otkrivanju vrsta koje mogu biti rezervoari ili domaćini za virus.  Cilj ovih istraživanja jeste i bolje razumevanje porekla virusa i mogući uticaj covid 19 na divlje životinje i eventualna opasnost od prenosa virusa sa divljih životinja na ljude i obrnuto.

Otkriće da su divlji belorepi jeleni bili izloženi SARS-CoV-2 nije neočekivano, s obzirom na to da je ova vrsta osetljia na virus. U Sjedinjenim Američkim Državama, ova vrsta često dolazi u bliski kontakt s ljudima, a procenjuje se da je više od 114 miliona Amerikanaca zaraženo virusom SARS-CoV-2.

Rezultati ovog nadzora trenutno se pripremaju za objavljivanje u stručnom časopisu.  Belorepi jelen ima nešto duži i jasno oivičen rep belim dlakama. Ovu vrstu jelena Volt Dizni je predstavio u liku Bambija.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo