Naslovna / Korona

Vakcina Pfizer slabi posle 6 meseci, jači imunski odgovor kod starijih posle treće doze

Priredio/la: D. T.|11:00 - 02. 08. 2021.

Regulatorne agencije su najavile da su spremne za treću dozu, ali tek ako i kada nauka dokaže da je treća doza potrebna

Vakcine Pfizer i AstraZeneca visoko su efikasne u smanjenju infekcija SARS-CoV-2 kod starijih Foto: Shutterstock

Vakcina kompanije Pfizer pruža i posle šest meseci jaku zaštitu od težih oblika covid 19, s tim, da se ipak primećuje da posle izvesnog vremena počinje da opada efikasnost ove vakcine, pokazala je nova studija. U preprint izveštaju od 28. jula ove godine, navodi se da delotvornost Pfizer zaštite opada sa 96 na 84 odsto, u roku od šest meseci posle primene druge doze.

Zaštita od Delta varijante virusa

U isto vreme, kod ljudi starih između 18 i 55 godina, treća buster doza Pfizer vakcine povećava nivo neutrališućih antitela protiv Delta varijante virusa za više od pet puta, pokazuju novi podaci kompanije Pfizer.

Imunski odgovor, posle treće doze, pokazao se još snažnijim u populaciji od 65 do 85 godina. Istraživanje navodi da je stepen zaštite 11 puta veći, kod ove starosne grupe, piše WebMD.

Kompanija, smatra da bi to moglo da znači, kako se procenjuje, 100 odsto veću zaštitu od Delta soja virusa, posle buster doze. Ovi nalazi su prikazani u izveštaju o zaradi kompanije Pfizer za drugi kvartal 2021. godine, u izveštaju se napominje da su svi ovi podaci poslati medicinskom časopisu.

Suviše mala grupa ispitanika

Prerano je ipak, donositi zaključke, jer je u ovom istraživanju učestvovalo malo ispitanika – u grupaciji od 15 do 55 godina testirano je 11 ljudi, a u grupi od 65 do 85 godina 12 ispitanika.

– Ovi preliminarni podaci su veoma ohrabrujući, jer Delta soj nastavlja da se širi – rekao je Mikael Dolsten, glavni naučni direktor i predsednik svetske organizacije za istraživanje, razvoj i medicinu u Pfizer kompaniji.

Proizvođači vakcina Pfizer-BioNTech, najavili su da će tražiti odobrenje regulatornih agencija za treću dozu vakcine protiv covid 19.

Čeka se da nauka dokaže da li je i kada treća doza potrebna?

Mogućnost odobrenja treće doze nije ostala bez kontroverzi. Na primer, kada je Pfizer 8. jula objavio nameru da podnese zahtev za odobravanje treće doze, regulatorne agencije su najavile da su spremne za treću dozu, ali tek ako i kada nauka dokaže da je treća doza potrebna?

Svetska zdravstvena organizacija je na konferenciji za novinare 12. jula naglasila da bi bogate zemlje trebalo prvo da podele zalihe vakcina sa onim zemljama koje ih nemaju, pa tek potom da razmišljaju o trećoj dozi.

Izraelsko ministarstvo zdravlja saopštilo je početkom jula, da se tokom vremena, smanjuje efikasnost vakcine Pfizer u prevenciji infekcija i simptomatskih bolesti covid 19, ali su naveli da je i dalje vrlo efikasna u prevenciji ozbiljnijih oblika bolesti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo