Naslovna / Korona

Prijavljen prvi poznati slučaj pacijenta zaraženog sa dve različite mutacije korona virusa

Priredio/la: I. V.|15:00 - 12. 07. 2021.

Slučaj žene iz Belgije pokazuje da je moguće istovremeno se zaraziti sa dva soja korona virusa i da je „ovaj fenomen verovatno potcenjen“

korona virus- sojevi-dve mutacije-zaraza Novi soj u Britaniju „došao“ iz inostranstva Foto: Shutterstock

Devedesetogišnja Belgijanka, koja je umrla od covid 19 u martu ove godine, istovremeno je obolela od dva različita soja korona virusa, od Alfa soja, otkrivenog prvo u Velikoj Britaniji, i Beta varijante poreklom iz Južne Afrike, saopštili su istraživači na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Prvi slučaj u svetu

Veruje se da je njen slučaj, o kome se razgovaralo na ovogodišnjem Evropskom kongresu za kliničku mikrobiologiju i zarazne bolesti, u okviru belgijskog istraživanja, prvi te vrste. Ženi, koja navodno nije bila vakcinisana, pozlilo je u martu i lečena je u bolnici u blizini Brisela, navodi belgijski VRT. Nije jasno kako se zarazila, ali njeni lekari su rekli da je mogla da se zarazi od dve različite osobe, od koje je svaka nosila jedan od pomenutih sojeva virusa, preneo je Rojters.

Dva soja od dve različite osobe

Dok joj je nivo kiseonika u početku bio stabilan, stanje joj se vrlo brzo pogoršalo i umrla je pet dana nakon dolaska u bolnicu. Molekularni biolog Anne Vankeerberghen rekla je da je teško reći da li je koinfekcija imala ulogu u brzom pogoršanju stanja pacijenta.

Obe ove varijante su u to vreme kružile Belgijom, tako da je žena verovatno bila zaražena različitim virusima, od dve različite osobe – izjavila je Anne Vankeerberghen koja radi za belgijsku bolnicu OLV koja vodi ovo istraživanje.

Iako ne postoje drugi objavljeni slučajevi sličnih koinfekcija, istraživači veruju da slučaj pokazuje da je moguće istovremeno se zaraziti sa dva soja korona virusa. Tim povodom, Vankeerberghen je rekla da je „ovaj fenomen verovatno potcenjen“.

Postoje četiri varijante korona virusa zbog kojih su stručnjaci širom sveta najviše zabrinuti. Delta varijanta, koja je potekla iz Indije i zaraznija je od originalnog virusa, trenutno pokreće većinu novih infekcija u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo