Naslovna / Korona

Muškarci sa niskim nivoom testosterona imaju 6 puta veću šansu da umru od covid 19, otkrili naučnici iz Milana

Priredio/la: I. V.|11:00 - 08. 07. 2021.

Što je niži nivo testosterona, to je veća verovatnoća da će muškim pacijentima biti potrebna intenzivna nega, pomoć respiratora, kao i da će duže ostati u bolnici, otkriva nova studija posvećena uticaju covid 19 na muško zdravlje

Što je niži nivo testosterona, to je veća verovatnoća da će muškim pacijentima biti potrebna intenzivna nega, otkriva nova studija Foto: Shutterstock

Muškarci sa simptomatskim oblikom covid 19, za koje je utvrđeno da imaju nizak nivo testosterona nakon prijema u bolnicu, imali su veću verovatnoću da će se teško razboleti i umreti od ove bolesti, pokazali su rezultati novog istraživanja sprovedenog u Milanu, tokom prvog talasa korona virusa 2020. godine. Nalazi ove studije biće predstavljeni na kongresu Evropske asocijacije za urologiju, EAU21, koji traje ove nedelje, od 8. do 12. jula.

6 puta veći rizik od smrti

Studija je otkrila je da što je niži nivo testosterona, to je veća verovatnoća da će muškim pacijentima biti potrebna intenzivna nega, intubacija, odnosno pomoć respiratora, kao i da će duže ostati u bolnici. Verovatnoća da će umreti pre muškaraca sa normalnim ili povišenim nivoom testosterona bila je 6 puta veća. 

Profesor Andrea Salonia i njegove kolege u Univerzitetskoj bolnici San Raffaele u Milanu upoređivali su 286 muškaraca sa covid 19, koji su hitnom službom dovezeni u bolnicu, sa 305 zdravih muških dobrovoljaca, koji su u bolnici davali krv između februara i maja 2020. godine. Lekarski tim je proveravao i pacijentima i dobrovoljcima nivo muških hormona, uključujući testosteron. Testosteron se meri u nanomolima po litru (nmol/l), a 9,2 ili manje smatra se pragom niskog testosterona, koji se naziva hipogonadizam. Analiza je pokazala da skoro 90 procenata pacijenata ima testosteron ispod ovog nivoa, u poređenju sa samo 17 odsto zdravih dobrovoljaca.

Covid pacijenti imali značajno niži nivo testosterona u odnosu na donju granicu

Dalje, nivo testosterona kod covid 19 pacijenata takođe su bili značajno ispod praga, u proseku oko 2,5 nmol/l. Pacijenti koji su imali blage simptome infekcije ili su primljeni u bolnicu, imali su nešto viši nivo testosterona (između 3-4 nmol / l) od onih primljenih na jedinicu intenzivne nege ili onih koji su umrli od covid 19 (samo 0,7-1,0 nmol / l). Čak i kada su uzeti u obzir starost, postojeći uslovi i indeks telesne mase (BMI), razlike u hormonskim profilima i kliničkim ishodima i dalje su bile veoma izražene.

Što je niži testosteron, veća je težina bolesti

– Na početku pandemije covid 19 viđali smo mnogo više muškaraca nego žena koji su dolazili u bolnicu i patili od vrlo teških oblika bolesti. Odmah smo pomislili da je ovo povezano sa nivoom muških hormona, posebno testosterona. Ali, nikada nismo očekivali da ćemo videti tako visok udeo pacijenata sa covid 19 sa ovim izuzetno niskim nivoima testosterona, u poređenju sa sličnom grupom zdravih muškaraca. Veza je vrlo jasna – što je niži testosteron, teži je oblik bolesti i verovatnoća od nastanka smrti. Nikada nisam video nešto slično u svojih 25 godina iskustva – izjavio je profesor dr Andrea Salonia, specijalista urologije i endokrinologije u bolnici San Raffaele.

Ne zna se šta je uzrok niskog hormonalnog nivoa

Budući da tim nema podatke o nivoima testosterona kod pacijenata pre nego što su zarazili covid 19, ne mogu da kažu da li je nizak testosteron već bilo postojeće dugoročno stanje koje je pogoršalo bolest ili je to bilo uzrokovano SARS-COV2 virusom. Međutim, druga istraživanja su pokazala da su neki receptori za virus, uključujući enzim TMPRSS2, povezani sa muškim hormonima i da virus smanjuje broj Leidigovih ćelija u telu, koje proizvode testosteron.

Jednostavno nemamo podatke da znamo šta je prvo bilo kod ovih pacijenata, nizak nivo testosterona ili covid 19 infekcija. Testosteron igra ulogu u zaštiti muškaraca od bolesti. Međutim, takođe je moguće da je virus sam u stanju da indukuje akutno smanjenje nivoa testosterona, što potom predisponira ove muškarce na lošiji ishod. Sada pratimo ove pacijente tokom dužeg vremenskog perioda, kako bismo videli kako se nivo njihovih hormona menja tokom vremena, pa možemo pokušati da odgovorimo na ova pitanja – objasnio je dr Salonia uoči godišnjeg kongresa Evropske asocijacije za urologiju, najveće evropske urološke konferencije koja okuplja kliničare, naučnike i pacijente kako bi razgovarali o najnovijim istraživanjima i medicinskim dostignućima povezanim sa urinarnim traktom i muškim reproduktivnim sistemom.

O potencijalnim uticajima infekcije na zdravlje muškaraca biće još studija

– Pandemija SARS-CoV-2 virusa imala je ogroman uticaj na globalno zdravlje otkako se virus prvi put počeo širiti početkom 2020. Doznali smo mnogo o virusu i mogućem zdravlju i posledicama covid 19 od tih ranih dana, ali ima još mnogo toga da se nauči. Ovo je istaknuto ovim novim istraživanjem, koje je otkrilo iznenađujuće nizak nivo ukupnog testosterona kod muškaraca obolelih od covid 19 u poređenju sa zdravom kontrolom grupom muškaraca. Pacijenti sa niskim testosteronom takođe su češće oboljevalji od covid 19. Svakako su potrebna dodatna istraživanja o potencijalnim uticajima ove infekcije na zdravlje muškaraca – izjavio je profesor Jens Sonksen, član izvršnog odbora Evropske asocijacije za urologiju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo