Naslovna / Korona

Još duži razmak između dve doze AstraZeneca vakcine može da poveća imunološki odgovor

Priredio/la: I. V.|11:00 - 07. 07. 2021.

Imunološki odgovor dobrovoljaca, nakon perioda između dve vakcine dužeg od preporučenih 12 nedelja, bio je mnogo superiorniji

covid 19-astrazeneca vakcina-duži razmak-dve doze Umesto 8 do 12 nedelja, sada se preporučuje pauza od 45 nedelja između dve doze Foto: Shutterstoock

Nova britanska studija pruža dokaze da duži razmak između prve i druge doze covid 19 vakcine AstraZeneca neće ugroziti imuni odgovor osobe. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje razmak od 8 do 12 nedelja između prve i druge doze vakcine AstraZeneca vakcine, jedne od najrasprostranjenijih na svetu, ali nova istraživanja pokazuju da razmak do 45 nedelja zapravo dovodi do jačeg imunološkog odgovora u poređenju sa preporučenim intervalom.

Zbog nedostatka vakcina siromašne zemlje nenamerno produžavaju razmak

Zemlje sa niskim i srednjim prihodima, poput Bangladeša, suočavaju se sa ponovnim porastom covid 19 slučajeva, dok u isto vreme zaliha vakcina koju poseduju ostaje ozbiljno ograničena. U tim zemljama su loše zalihe vakcina dovele do dužih razmaka izmežu dve doze u odnosu na preporučene što je izazvalo zabrinutost zbog neadekvatnih imunoloških odgovora.

Međutim, novo istraživanje University of Oxford u Velikoj Britaniji pružilo je dokaze da druga doza vakcine ostaje visoko efikasna, čak i nakon razmaka od 45 nedelja. Ustvari, imunološki odgovor dobrovoljaca, nakon dužeg perioda između dve vakcine, bio je superiorniji u odnosu od odgovor nakon preporučenog intervala. Istraživanje je pokazalo da odlaganje druge doze duže od predviđenog perioda može da bude korisno, što rezultira većim brojem antitela na SARS-CoV-2 i pojačanim ćelijskim imunološkim odgovorom. Studija je utvrdila da je nivo antitela ostao povišen i do jedne godine nakon prve doze.

Posle prve doze ima više vremena da imuni odgovor sazri

Jedan od autora studije profesor dr Sir Andrew Pollard objasnio je da je ovo otkriće u skladu sa iskustvom i sa drugim vakcinama.

Ovo je prilično tipično. To je ono što očekujete od vakcina. Ako, nakon što date prvu dozu, ostavite više vremena da imuni odgovor sazri, kasnije ćete videti nešto bolje odgovore – ocenio je dr Pollard i naveo da postoji kompromis između rizika od infekcije usled stalnog pada imuniteta nakon prve doze i jačeg eventualnog imuniteta nakon odloženog drugog doziranja.

Ali, u ovom trenutku zapravo ne znamo koliko smo bezbedni sa jednom dozom vakcine i koliko su dobri nivoi zaštite. Ali, sigurno je duže od 3 meseca – rekao je dr Andrew Pollard.

Efekti treće doze ili „pojačivača“

Istraživanje je takođe pokazalo da je treća doza originalne vakcine, duže od 6 meseci nakon druge doze, izazvala snažno jačanje imuniteta protiv SARS-CoV-2, uključujući najčešće sojeve korona virusa. Naučnici su ustanovili da je treća doza dovela do viših nivoa antitela sposobnih da neutrališu Alfa, Beta i Delta varijante nego što je bilo viđeno posle druge doze. Međutim, istraživači su naglasili da je pitanje da li će ljudima zaista trebati treća „pojačivač“ doza.  Najnoviji podaci britanskog javnog zdravstva ukazuju da dve doze vakcine AstraZeneca pružaju 92 odsto zaštite od hospitalizacije inficiranih Delta varijantom, dok dve doze Pfizer-BioNTech covid 19 vakcine obezbeđuju zaštitu od 96 procenata. Britanska vlada takođe je najavila da se ljudima osetljivim, odnosno onima koji su u riziku od teškog oblika covid 19 može ponuditi dopunska vakcina od septembra 2021. godine.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo