Naslovna / Korona

Antitela ostaju u telu i četiri meseca posle oporavka od korona virusa

7:00 - 18. 11. 2020.

Istraživanje pokazuje i to da testiranje na antitiela može da bude alternativa samom testiranju na infekciju, što može imati bolje rezultate kod posmatranja virusa u populaciji

Nivo antitela na  korona virus povećao se i ostao stabilan četiri meseca kod više od 90 posto pacijenata na Islandu koji su se oporavili od covid 19, pokazala je nedavno objavljena studija.

Koliko traje stečeni imunitet

− Prethodne studije pokazale su da je nivo antitela znatno opao za samo nekoliko meseci nakon oporavka od covid 19, zbog čega se postavljalo pitanje trajanja stečenoga imuniteta. Novo otkriće moglo bi dovesti do zaključaka vezanih za ponovno obolevanje i trajnost vakcine – rekao je glavni direktor DeCode Geneticsa Kari Stefansson koji je vodio istraživanje.

Merenje nivoa antitela u organizmu

Da bi stekli sliku o tome koliko je ljudi na Islandu bilo zaraženo novim koronavirusom i saznali više o imunitetu nakon oporavka od bolesti, istraživači su merili nivo antitiela kod više od 30.000 Islanđana. Na temelju dobijenih rezultata, procenili su da je zaraženo bilo oko jedan posto stanovništva. Iz te grupe, 56 posto imalo je dijagnozu potvrđenu standardnim PCR laboratorijskim testom. Kod 14 posto bolest nije službeno dijagnostifikovana, ali su bili u karantinu nakon izloženosti virusu. Kod preostalih 30 posto analiza antitela pokazala je da su prethodno bili zaraženi.

Nivo antitela je rastao tokom prva dva meseca

Kod 91 odsto od 1.215 osoba kojima je zaraza potvrđena PCR testom, nivo antitela je rastao tokom prva dva meseca posle dijagnoze, a zatim dosegao najvišu tačku na kojoj se zadržala, saopšteno je u istraživanju objavljenom u „The New England Journal of Medicine“ i bilo je fokusrirano na homogeno stanovništvo jedne zemlje, pa rezultati možda ne bi bili isti u drugim delovima sveta s drukčijim stanovništvom.

Testiranje na antitiela kao alternativa

Komentar objavljen uz studiju upozorava da nije jasno hoće li antitela zaštititi oporavljene pacijente od nove infekcije virusom. Ali, ipak pokazuje da testiranje na antitiela može da bude alternativa samom testiranju na infekciju pa može imati bolje rezultate u posmatranju populacije, dok neke zemlje još razmatraju mogućnosti sigurnog otvaranja privrede i škola.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo