Naslovna / Korona

Kubanska Abdala covid 19 vakcina efikasna 92 odsto, saopštio proizvođač

Priredio/la: I. V.|15:00 - 22. 06. 2021.

Kuba trenutno radi na 5 vakcina protiv covid 19 i prošlog meseca započela je imunizaciju svoje populacije koristeći dve od tih vakcina, koje još nisu završile klinička ispitivanja, a do sada je ukupno preminulo 1.170 Kubanaca

kuba-covid 19vakcina- korona virus Kuba ima dugu tradiciju proizvodnje vakcina, još od 1980. godine Foto: Shutterstock

Kubanska vakcina Abdala protiv korona virusa pokazala je „efikasnost“ više od 92 procenta nakon tri doze, saopštio je proizvođač, iako nije precizirano da li je to mereno u odnosu na infekciju, bolest ili smrt. Kuba trenutno radi na 5 vakcina protiv covid 19 i prošlog meseca započela je imunizaciju svoje populacije koristeći dve od tih vakcina, koje još nisu završile klinička ispitivanja.

I druga Soberana 2 vakcina efikasna 62 odsto

Laboratorija BioCubaFarma objavila je juče da Abdala vakcina, jedna od dve već korišćene, „pokazuje efikasnost od 92,28 procenata u svojoj šemi od tri doze“, a poznato je da je Svetska zdravstvena organizacija postavila prag efikasnosti od 50 procenata za vakcine protiv korona virusa kako bi pružila zaštitu od virusa ili bolesti.

Najava je stigla dva dana nakon što su vlasti objavile da je Soberana 2, druga vakcina sa tri doze, koja se razvija na Kubi, bila efikasna sa 62 odsto, nakon prve dve doze. Kubanski predsednik Miguel Diaz-Canel pozdravio je vest kao dostignuće koje će „uvećati ponos“ ove komunističke ostrvske države.

Kuba ima dugu tradiciju izrade sopstvenih vakcina

Kuba je relativno „neoštećena“ prošla kroz pandemiju covid 19, ali nedavno je registrovala nagli porast slučajeva, zabeleživši juče jedan od svojih najgorih dana, sa 1.561 potvrđenom infekcijom za 24 sata. Do danas je zabeleženo nešto više od 169.000 slučajeva i 1.170 smrtnih slučajeva. 

Iako je zemlja pod američkim sankcijama, Kuba ima dugu tradiciju izrade sopstvenih vakcina, koja datira od 1980. Gotovo 80 procenata njenih vakcina proizvodi se lokalno i nada se da će izmisliti prvi lokalni proizvod protiv korona virusa razvijen u Latinskoj Americi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo