Naslovna / Korona

EMA saopštila: EU mora da koristi sve dostupne covid 19 vakcine u borbi protiv pandemije

Priredio/la: I. V.|8:00 - 18. 06. 2021.

„Sve postojeće vakcine protiv korona već su spasile hiljade i milione života“, poručuju zvaničnici EU

covid 19 - korona virus -EU-vakcine U EU trenutno se koristi 4 covid 19 vakcine Foto: Schutterstock

Države Evropske unije moraju da koriste sve dostupne covid 19 vakcine u borbi protiv pandemije korona virusa, a prerano je reći da li je i koja vrsta najbolja, saopštila je juče Evropska agencija za lekove EMA. Ova odluka došla je zbog toga što nekoliko zemalja EU ograničava, odnosno zabranjuje upotrebu takozvanih vektorskih vakcina poput AstraZeneca i Johnson & Johnson, zbog njihove povezanosti sa retkim krvnim ugrušcima, i umesto toga se odlučuju za mRNA vakcine poput Pfizer i Moderne.

Za interes javnog zdravlja

Pandemija još uvek traje i veoma je važno da u ovoj borbi protiv nje koristimo sve opcije koje su nam na raspolaganju – izjavio je za medije Marco Cavaleri, šef strategije za vakcinaciju u Evropskoj agenciji za lekove, navodeći da je „na državama članicama kako da koriste sve postojeće covid 19 vakcine u najboljem interesu javnog zdravlja“.

EMA je ranije ove nedelje demantovala da je Cavaleri u intervjuu za italijanske novine predložio ukidanje vakcine AstraZeneca, čak i za ljude starije od 60 godina, na koje je trenutno ograničena u velikom broju država.

„Drago nam je što imamo toliko mogućnosti“

Stručnjak EMA dodao je da je „vrlo teško reći“ koja vrsta tehnologije covid 19 vakcine bi se u budućnosti mogla pokazati kao najdominantnija, kao i da su sve postojeće vakcine protiv korona virusa „već spasile hiljade i milione života„.

– Da li će u budućnosti postojati određena vrsta vakcine poput mRNA, koja će ostati glavna ili ne, da li će druge platforme tehnologije postati i koristite se kao pomoćna vakcina koja bi mogla da igrati važnu ulogu u kontroli ovog korona virusa, trenutno je teško reći. Drago nam je što imamo toliko mogućnosti – rekao je Cavaleri.

Četiri vakcine dozvoljene, peta u razmatranju

EMA je trenutno za države EU odobrila korišćenje četiri vakcine: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Johnson & Johnson. U procesu razmatranja je nemačka i CureVac koja je pretrpela „udarac“ kada su privremeni, najnoviji rezultati ispitivanja objavljeni u sredu pokazali da je efikasna samo 47 odsto. Taj nivo efikasnosti pada ispod praga koji je propisala EMA, a koji iznosi od 50 odsto efikasnosti. Ali, kako je najavio Cavaleri, „to ne znači da EMA neće  razmatrati još dokaza o efikasnosti pre nego što donese konačnu odluku“. U međuvremenu je EU regulator otkrio da je određen broj doza Johnson & Johnson vakcina sklonjen i neće se koristi u EU iz predostrožnosti, nakon što je u SAD, a napravljena u isto vreme, formula te vakcine pomešana sa materijalom iz druge.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo