Naslovna / Korona

Velika Britanija odložila „otvaranje“ zemlje 21. juna. Očekuju treći talas epidemije izazvan Delta varijantom

Priredio/la: I. V.|19:00 - 15. 06. 2021.

U svim scenarijima koje smo razmatrali, odlaganje ublažavanja mera za nekoliko nedelja smanjilo bi veličinu trećeg talasa i rezultiralo manjim brojem smrtnih slučajeva, saopštili britanski zvaničnici

korona virus- covid 19-delta soj Delta soj širi se jednako brzo kao ovčije boginje Foto: Shutterstock

Najnovije istraživanje The Imperial College pokazuje da bi Delta varijanta korona virusa, prvi put registrovana u Indiji, mogla da dovede do trećeg talasa epidemije u Velikoj Britaniji i povećanog broja hospitalizacija i smrti. Tim naučnika kaže da slučajevi zaraženih brzo rastu i da bi mogli da dovedu do talasa masovnog bolničkog zbrinjavanja i smrtnih slučajeva, sličnih razmera kao što je bilo zimus.

Britanci popuštaju mere „korak po korak“

Među stručnom javnošću još uvek postoji velika nesigurnost oko razmere trećeg talasa, jer prenosivost Delta varijante (B.1.617.2) i njena sposobnost da „zaobiđu“ imunitet koji pružaju covid 19 vakcine, kao i prirodni imunitet nakon infekcije – ostaju nejasni. Najnoviji izveštaj, zajedno sa radom  University of WarwickLondon School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM), po koracima pravi „mapu puta“ vlade Velike Britanije, kada je reč o „zaključavanju“ zemlje, ali i popuštanju mera. Tim procenjuje da bi odlaganje 4. koraka u vladinom planu, koji predviđa ukidanje svih ograničenja posle 21. juna, odložio projektovani treći talas i smanjio procenjeni broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva. Zbog toga je taj korak, najavljen za 21. jun, odložen za 19. jul i dosadašnje mere zaštite ostaju na snazi.

Uvrditi ko je „jači“ – Alfa ili Delta soj

Ovo odlaganje bi omogućilo više vremena da se razmotre i primene alternativne strategije kontrole kao što su pojačane doze i vakcinacija mlađih od 18 godina. Istraživači kažu da bi imunološka svojstva Delta soja da zaobiđe stvoreni imunitet uticala na veličinu trećeg talasa, više nego na pretpostavke o prenosivosti. Utvrđivanje koliko Delta varijanta može da izbegne imunitet i koliko je prenosivija, u poređenju sa Alfa sojem (B.1.1.7) biće ključno za projektovanje putanje trećeg talasa.

Korak 4 je najveći rizik za povećani prenos virusa

Istraživački tim kaže da pojava Delta mutacije znači da će biti potrebno više vremena za potpunu procenu koliko je olakšanje mera u 3. koraku britanske vlade uticalo na širenje soja poreklom iz Indije. Engleska je prešla na 3. korak 17. maja, kada su ponovo otvoreni ugostiteljski objekti u zatvorenom, vraćen broj gledalaca na događaje na otvorenom i dozvoljena venčanja, prijema i sahrana za do 30 ljudi. Korak 4, koji bi ukinuo sva ograničenja, predstavlja najveći rizik za povećani prenos, jer bi se povećale stope kontakta.

U ovom izveštaju The Imperial College tim je istražio četiri scenarija za vreme 4. koraka koji je bio predviđen za 21. jun, ili odložen dok sve odrasle osobe ne prime obe doze covid 19 vakcine, što se, prema procenama, očekuje sredinom decembra 2021. godine.

Naučnici naglašavaju da će globalni napori na kontroli prenosa iz zemlje u zemlju, sa jednakim pristupom vakcinama, biti vitalni u sprečavanju dalje pojave i uvoza najopasnijih sojeva korona virusa koji bi mogli da izazovu velike talase epidemije. Takođe će biti potrebno pažljivo testiranje i mere karantina kada se ukinu ograničenja putovanja.

Odlaganje ukidanja mera zaštite smanjilo bi prenos

– Nalazimo se u kritičnoj tački u trenutnoj trci između virusa i našeg programa vakcinacije. Zemlja počinje da beleži rast broja hospitalizovanih i naše znanje o preciznoj efikasnosti covid 19 vakcina protiv Delta soja još uvek nije kompletirano. Korak 4, odnosno potpuno ukidanje mera zaštite će povećati prenos virusa, pa najavljeno odlaganje daje više vremena za još veći broj vakcinisanih i za jasnije procene potencijalnog rizika, pre nego što još jednom krenemo napred – izjavio je profesor Neil Ferguson. Sa njim se slaže i dr Anne Cori koja kaže da se „nažalost, Delta varijanta brzo se širi i postala je dominantna u Velikoj Britaniji“.

U svim scenarijima koje smo razmatrali, odlaganje ublažavanja mera za nekoliko nedelja smanjilo bi veličinu talasa i rezultiralo manjim brojem smrtnih slučajeva – istakla je dr Cori.

Broj infekcija, hospitalizacija, pa čak i smrtnih slučajeva, mogao bi brzo da raste u narednih mesec dana. Postoji neizvesnost oko veličine trećeg talasa i potrebno je više vremena za procenu prenosivosti virusa i efikasnosti vakcina protiv Delta varijante, posebno za najteže ishode. Odlaganje ublažavanja ograničenja smanjilo bi prenos i omogućilo većem broju ljudi da dobiju zaštitu vakcinacijom – objasnio je dr Marc Baguelin.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo