Naslovna / Korona

Novorođenčad proizvode snažan imunološki odgovor na SARS-CoV-2, otkriva nova studija

Priredio/la: I. V. |12:00 - 15. 06. 2021.

Tokom pandemije deca su imala mnogo manju verovatnoću da će se ozbiljno razboleti od covid 19, što je neočekivano, posebno kod novorođenčadi za koju se zna da je osetljiva na teške bolesti drugih respiratornih virusa

novorođenče-beba-korona virus Novorođenčad proizvode relativno visok nivo antitela i imunih ćelija Foto: Shutterstock

Novo istraživanje pokazalo je snažne imunološke reakcije novorođenčadi na SARS-CoV-2. Konkretno, u poređenju sa odraslima, dojenčad proizvode relativno visok nivo antitela i imunih ćelija koje mogu posebno da zaštite od covid 19. Studiju su vodili akademici i pedijatri sa University of Bristol i Bristol Royal Hospital for Children, a objavljena je u Cell Reports Medicine.

Novorođenčad bila blago pogođena virusom

Tokom pandemije deca su imala mnogo manju verovatnoću da će se ozbiljno razboleti od infekcije covid 19, što je neočekivano, posebno kod novorođenčadi za koju se zna da je osetljiva na teške bolesti drugih respiratornih virusa, poput RSV (respiratorni sincicijski virus) grip. Početkom pandemije postalo je očigledno da je novorođenčad zaražena virusom SARS-CoV-2, o kojoj su se brinuli pedijatri u Bristol Royal Hospital for Children, samo blago bila  pogođena bolešću.

Tek rođena deca proizvode relativno visok nivo antitela i imunih ćelija

Sa vrlo malo objavljenih podataka o imunološkom odgovoru na SARS-CoV-2 kod malih beba, istraživački tim je krenuo u ispitivanje antitela i ćelijskih imunih odgovora na korona virus, u poređenju sa odraslima. Istraživački tim je procenio rekonvalescentni imunološki odgovor kod četvoro novorođenčadi, mlađih od tri meseca, sa potvrđenim covid 19, koji su se u martu 2020. godine, zajedno sa svojim roditeljima, javili sa blagom febrilnom bolešću. Otkrili su da novorođenčad proizvode relativno visok nivo antitela i imunih ćelija koji mogu posebno da zaštite od covid 19, u poređenju sa odraslima. Nalazi bi mogli da objasne zašto se novorođenčad čini zaštićenom od teškog oblika covid 19, u periodu svog života kada bi mogla biti ranjivija.

Recept za kreirairanje budućih covid 19 vakcina

Dr Anu Goenka, klinički predavač za dečje infektivne bolesti i imunologiju na University of Bristol rekao je:

– Sprovođenjem detaljne studije o novorođenčadi, koja je relativno zaštićena od teškog oblika covid 19, pokazali smo kako zaštitni imunitet izgleda u smislu stvaranja specifičnih antitela i imunih ćelija usmerenih protiv SARS-CoV-2. Ovo su vrlo korisne informacije za kreirairanje budućih covid 19 vakcina, koje bi mogle da pokušaju da indukuju i oponašaju ovaj zaštitni imunitet. Istraživački tim najavio je da će potvrdi svoja otkrića u većoj grupi novorođenčadi, kao i da uporedi imuni odgovor novorođenčadi i odraslih tokom covid 19 i u nekoliko vremenskih tačaka nakon njihove infekcije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo