Naslovna / Korona

Medicinska sestra greškom odjednom dala pacijentu 6 doza covid 19 vakcine

Priredio/la: I. V.|9:30 - 14. 05. 2021.

Zbog organizacionih ograničenja i gužve, medicinska sestra u Toskani greškom je pacijentkinji od 25 godina dala celu bočicu nerazređene Pfizer covid 19 vakcine

covid 19-vakcina-infekcija Bolnica će redovno testirati krv pacijentkinje Foto: Shutterstock

Medicinska sestra u Italiji slučajno je pacijentu dala 6 doza Pfizer covid 19 vakcine, kao jednu injekciju, preneo je  CBS News. Dvadesetpetogodišnja pacijentkinja primila je vakcinu u nedelju ujutru i zadržana je 24 sata u bolnici Noa, u Toskani. Dobila je preventivnu terapiju i lekove protiv upale, i posle 24 sata puštena je kući, jer nije iskusila nikakve neželjene reakcije. „Ova osoba, u ovom trenutku, sigurno neće imati neželjene efekte“, izjavila je dr Antonella Vicenti, direktor Sektora zaraznih bolesti u bolnici Noa.

1 bočica – 6 doza vakcine

Svaka bočica Pfizer vakcine sadrži 6 doza. Svaka doza se ekstrahuje, izvlači pojedinačno i stavlja u posebne razređene bočice. Desilo se da je medicinska sestra, nečim ometena, prilikom vakcinacije ubrizgala punu količinu od 6 doza, iz nerazređene bočice. Sestra je shvatila grešku i odmah to saopštila i pacijentu i lekaru koji je počeo da nadgleda ženu zbog neželjenih reakcija. O slučaju su obaveštene lokalne zdravstvene vlasti, kao i porodica pacijenta.

Bez neželjenih reakcija

– Studije Pfizer komapnije otkrile su da ljudi koji primaju do 5 puta veću dozu od normalne nemaju dodatne reakcije  – izjavila je dr Vicenti. Takođe, registrovano je i da pacijenti u Izraelu i Nemačkoj, koji su slučajno primili 6 doza, nisu pokazali neželjeni odgovor organizma.

Pacijentkinja nije dobila temperaturu i niti je imala bilo kakve bolove, osim bolova na mestu inokulacije (uboda), ni bilo kakvih drugih reakcija. Bila je pomalo uplašena, pa smo je, za svaki slučaj, zadržali jedan dan u bolnici – rekla je dr Vicenti.

Bolnica će pratiti imunološki odgovor

Kako je najavljeno, bolnica će redovno testirati krv pacijentkinje kako bi pratili njen imunološki odgovor i dugoročne efekte, a i pokrenuta je istragu radi preispitivanja sigurnosnih postupaka.

– To je nešto što se nikada ne bi trebalo dogoditi. Nažalost, zbog naših ograničenja kao ljudskih bića, kao i organizacionih ograničenja, ove stvari se ipak mogu dogoditi – izjavio je Tommaso Bellandi, direktor službe za zaštitu pacijenata zdravstvene uprave severozapadne Toskane.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Marija
14:02, 15. 05. 2021.
Odgovori

Ta osoba nije za medicinsku sestru jer nemoguce je ne primetiti celu boc

Rajkovic Marija
6:56, 18. 05. 2021.
Odgovori

Dali posle godinu dana moze da se primi druga
vrsta tj od druge firme vakcina .

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo