Naslovna / Korona

Austrija izumela kućni test na korona virus kako bi se život što pre vratio u normalu (VIDEO)

Priredio/la: I. V.|14:00 - 23. 04. 2021.

Da bi ponovo išli na sportske utakmice sa publikom, koncerte, festivale, da bi oživeli turizam i putovanja, u Austriji su napravili test na covid 19 za koji vam nije potreban doktor, već samo mobilni telefon

covid 19-kućni test-korona virus Kućni test bez bolnog brisa iz nosa i lekarskog pregleda Foto: YouTube testFRWD PrtSc

Austrija je prva u svetu osmislila kućne testove na korona virus s ciljem da se život u zemlji što pre vrati u normalu, a njihov izum odobrila je za upotrebu i Svetska zdravstvena organizacija koja je preporučila prikupljanje uzoraka ispiranjem grla. Test je pouzdan, bezbolan, radi se kod kuće, digitalni je i košta svega 6 eura. A u Austriji se nadaju da će uz pomoć njega ljudi ponovo moći da organizuju i idu na koncerte,  sportske utakmice, festivale, da pokrenu turizam.

Tečnost, slamčica, epruveta i video snimak

Koncept kućnog testa zasnovan je na inovativnom postupku koji je razvila kompanija LEAD Horizon. Naime, da biste se testirali ne morate da radite neprijatan i bolan bris iz nosa, već se umesto toga koristi tečnost za ispiranje grla. Ovaj test dolazi u setu neophodnih stvari za utvrđivanje postojanja infekcije i obavlja se vrlo jednostavno. Dobijena tečnost se određeno vreme, oko jedan minut, grgolji u ustima, a zatim se, uz pomoć slamčice, ispusti u epruvetu. Ceo proces mora da se snima kamerom, baš kao i lična karta koja se stavi pored glave. Postupkom identifikacije osigurava se potvrda identiteta i na taj način se sprečava prevara. Snimak se zatim  aplouduje, pošalje na stranicu laboratorije, koja dalje obrađuje test.

Ko je negativan dobija QR kod na mobilni

Svako ko se testira dužan je da skenira određen QR kod koji ga vodi do stranice laboratorije gde se ostavljaju lični podaci i serijski broj epruvete. Nakon što uzorak stigne u laboratoriju, potreban je jedan radni dan dok ne stignu rezultati na vaš mobilni telefon. Čim rezultat bude gotov, kreator testa šalje e-mail sa obaveštenjem i linkom do aplikacije, gde je potrebno ponovo da se identifikujete, kako biste preuzeli rezultat. Ukoliko je test negativan, dobijate poseban QR kod kao dokaz da niste zaraženi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo