Naslovna / Korona

Identifikovan skup ljudskih gena koji se bore protiv covid 19 infekcije

Priredio/la: I. V.|9:30 - 20. 04. 2021.

Istraživači su stekli novi uvid u to kako korona virus iskorišćava ljudske ćelije koje napada, a sada tragaju za njegovom „Ahilovom petom“ kako bi mogli da se razviju optimalni antivirusni lekovi

geni- covid 19- korona virus Traga se za „Ahilovom petom“ korona virusa kako bi se razvili lekovi Foto: Canva

Naučnici sa Sanford Burnham Prebys medicinskog istraživačkog instituta identifikovali su skup ljudskih gena koji se bore protiv SARS-CoV-2 infekcije. Saznanje koji geni pomažu u kontroli virusne infekcije može u velikoj meri da pomogne istraživačima da shvate faktore koji utiču na težinu bolesti, a ukazuje i na moguće terapijske opcije. U pitanju su geni koji su povezani sa interferonima, borcima protiv virusa sa „prve linije fronta“ u našem telu, a studija je objavljena u časopisu Molecular Cell.

Otkriveno kako virus iskorišćava ljudske ćelije koje napada

Želeli smo da bolje razumemo ćelijski odgovor na SARS-CoV-2, uključujući ono što pokreće snažan ili slab odgovor na infekciju. Stekli smo novi uvid u to kako virus iskorišćava ljudske ćelije koje napada, ali još uvek tragamo za njegovom „Ahilovom petom“ kako bismo mogli da razvijemo optimalne antivirusne lekove – objašnjava profesor dr Sumit K. Chanda, sa Sanford Burnham Prebys instituta i vođa ove studije.  Ubrzo nakon početka pandemije, kliničari su otkrili da je slab interferonski odgovor na infekciju SARS-CoV-2 rezultirao nekim težim slučajevima covid 19. Ova saznanja navela su dr Chandu i njegove saradnike da traže ljudske gene koji se aktiviraju interferonima, poznatim kao interferonski stimulisani geni (ISG), koji deluju na ograničavanje infekcije SARS-CoV-2.

Sada se zna koji su to geni koji kontrolišu razmnožavanje virusa

Na osnovu saznanja prikupljenog od SARS-CoV-1, virusa koji je izazvao smrtonosnu, ali relativno kratku pojavu bolesti od 2002. do 2004. godine, i znajući da je slična SARS-CoV-2, istražitelji su uspeli da razviju laboratorijski eksperimenti za identifikovanje ISG koji kontrolišu replikaciju virusa u covid 19.

Otkrili smo da je 65 ISG kontrolisalo infekciju SARS-CoV-2, uključujući neke koje su podsticale sposobnost virusa da uđe u ćelije, neke koje su suzbijale proizvodnju RNK koja je žila kucavica virusa i klaster gena koji su inhibirali skupljanje virusa. Ono što je takođe bilo od velikog interesa bila je činjenica da su neki od ISG pokazali kontrolu nad nepovezanim virusima, poput sezonskog gripa, zapadnog Nila i HIV – rekao je dr Chanda.

Identifikovali smo osam ISG koji su podsticali umnožavanje SARS-CoV-1 i SARS-CoV-2 u subćelijskom odeljenju odgovornom za pakovanje proteina, ukazujući da bi ovo ranjivo mesto moglo da se iskoristi za uklanjanje virusne infekcije – istakla je dr Laura Martin-Sancho, jedan od učesnika studije. Kako je navela, ovo su važne informacije, ali još uvek je potrebno saznati više o biologiji virusa i istražiti da li se genetska varijabilnost unutar ovih ISG podudara  sa težinom covid 19.

„Ne skidati nogu sa pedale istraživanja“

Kao sledeći korak, istraživači će razmotriti biologiju SARS-CoV-2 varijanti koje nastavljaju da se razvijaju i ugrožavaju efikasnost vakcine.

Od vitalne je važnosti da ne skidamo nogu sa pedale osnovnih istraživačkih napora, sada kada vakcine pomažu u kontroli pandemije. Došli smo brzo do saznjanja zbog ulaganja u fundamentalna istraživanja u Sanford Burnham Prebys i drugim sitraživačkim centrima, a naši kontinuirani napori biće posebno važni kada, a ne ako se dogodi još jedan napad virusa – zaključio je dr Chanda.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo