Naslovna / Korona

Sunčeva svetlost 8 puta brže deaktivira korona virus nego što je to teorija predvidela

Priredio/la: I. V.|15:30 - 06. 04. 2021.

Najnoviji eksperimentalni rezultati pokazuju da je UVC zračenje efikasno protiv SARS-CoV-2 virusa, a dok istražuju kako se to dešava, naučnici poručuju da je lepo je znati da nam sunčeva svetlost može pomoći tokom toplijih meseci

Virus SARS-CoV-2 tri puta je osetljiviji na UV zrake od gripa A Foto: Shutterstock

Tim naučnika apeluje na svetsku naučnu javnost da se krene sa što više istraživanja o tome kako sunčeva svetlost inaktivira, onesposobljava SARS-CoV-2 virus nakon što je shvatio da postoji očigledna razlika između najnovije teorije i eksperimentalnih rezultata. Mašinski inženjer sa UC Santa Barbara Paolo Luzzatto-Fegiz i njegove kolege primetili su da je virus inaktiviran čak 8 puta brže u eksperimentima, nego što je predviđao najnoviji teorijski model, a njihova analiza objavljena je u časopisu The Journal of Infectious Diseases.

Kratkotalasno UVC zračenje efikasno protiv virusa

Teorija pretpostavlja da inaktivacija deluje tako što UVB pogodi RNK virusa i ošteti ga – objasnio je Luzzatto-Fegiz. Ali, neslaganje ukazuje da se događa nešto više od toga, a otkrivanje šta se tačno zbiva može da bude korisno za postupanje virusom. UV svetlost ili ultraljubičasti deo spektra lako se apsorbuju izvesnim bazama nukleinske kiseline u DNK i RNK, što može da dovede do njihovog vezivanja na načine koje je teško popraviti. Ali, kako ističu naučnici, nisu sva UV svetla ista. Duži UV talasi, nazvani UVA, nemaju sasvim dovoljno energije da izazovu probleme. UVB talasi srednjeg dometa prvenstveno su odgovorni za ubijanje mikroba i izlaganje sopstvenih ćelija riziku od oštećenja na suncu. Pokazalo se da je kratkotalasno UVC zračenje efikasno protiv virusa kao što je SARS-CoV-2, čak iako se virus nalazi u ljudskim tečnostima. Međutim, ova vrsta UV zračenja obično ne dolazi u kontakt sa površinom zemlje, zahvaljujući ozonskom omotaču.

Naučnici otkrili da se „matematika ne slaže“

– UVC zračenje je odlično za bolnice. Ali, u drugim sredinama, na primer, u kuhinjama ili podzemnim železnicama, UVC bi komunicirao sa česticama kako bi proizveo štetni ozon – izjavila je koautorka i toksikolog Oregon State University Julie McMurry. U julu 2020. godine, eksperimentalna studija testirala je efekte UV svetlosti na SARS-CoV-2 u simuliranoj pljuvački. Snimljeno je da je virus inaktiviran kada je bio izložen simuliranoj sunčevoj svetlosti između 10 do 20 minuta.

– Prirodna sunčeva svetlost može da bude efikasna kao sredstvo za dezinfekciju zagađenih neporoznih materijala – zaključili su naučnici. Paolo Luzzatto-Fegiz i tim naučnika uporedili su te rezultate sa teorijom (koja je objavljena samo mesec dana kasnije) o tome kako je to postigla sunčeva svetlost, i videli su da se „matematika ne slaže“.

Svetlosni zraci fotohemijski direktno oštećuju molekule RNK virusa

Ova studija otkrila je da je virus SARS-CoV-2 tri puta osetljiviji na UV zrake od gripa A, s tim što je 90 posto čestica korona virusa inaktivirano posle samo pola sata izlaganja podnevnjoj sunčevoj svetlosti tokom leta. Poređenja radi, lake zarazne čestice zimi mogu danima da ostanu netaknute. Proračuni koji se rade za životnu sredinu, a koje je izvršio zaseban tim istraživača, zaključio je da svetlosni zraci fotohemijski direktno oštećuju molekule RNK virusa.  To se snažnije postiže kraćim UV zracima, poput UVC i UVB. S obzirom na to da UVC zraci ne dosežu do zemljine površine, oni su svoje proračune izloženosti svetlosti u okruženju zasnovali na srednjetalasnom UVB delu UV spektra.

Eksperimentalno uočena inaktivacija u simuliranoj pljuvački više je od 8 puta brža nego što bi se očekivalo od teorije – zaključili su Luzzatto-Fegiz i kolege, koji priznaju da još uvek ne znaju šta se tačno događa.

UVA zraci mogu se iskoristiti za borbu protiv SARS-CoV-2

Istraživači sumnjaju da je moguće da umesto da utiče na RNK, dugi UVA zraci mogu da reaguju sa molekulima u simuliranoj pljuvački i na taj način se ubrzava inaktivacija virusa. Nešto slično se primećuje u prečišćavanju otpadnih voda – gde UVA reaguje sa drugim supstancama stvarajući molekule koji oštećuju viruse. Ako se UVA može iskoristiti za borbu protiv SARS-CoV-2, jeftini i energetski efikasni izvori svetlosti, mogli bi da budu korisni za povećanje sistema za filtriranje vazduha sa relativno malim rizikom za ljudsko zdravlje.

– Naša analiza ukazuje na potrebu za dodatnim eksperimentima kako bi se odvojeno testirali efekti određenih talasnih dužina svetlosti – zaključuje Luzzatto-Fegiz. S obzirom na to sposobnost ovog virusa da ostane suspendovan u vazduhu tokom dužeg vremenskog perioda, najsigurnije sredstvo za njegovo izbegavanje u zemljama u kojima se širi je i dalje socijalno udaljavanje i nošenje maski gde udaljavanje nije moguće. Ali, lepo je znati da nam sunčeva svetlost može pomoći tokom toplijih meseci.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo