Naslovna / Korona

Ako se trudnica vakciniše rano u 3. trimestru, antitelima će zaštititi bebu od covid 19

Priredio/la: I. V. |9:00 - 03. 04. 2021.

Ne čekajte da se porodite pa da primite covid 19 vakcinu, već to uradite što ranije u poslednja 3 meseca trudnoće, jer tako štite i sebe i svoju bebu, savetuju lekari

Majka prenosi antitela na bebu i tako je štiti Foto: Shutterstock

Žene koje su vakcinisane protiv covid 19 infekcije rano u trećem trimestru, imale su veću verovatnoću da prenesu  zaštitna antitela na svoju novorođenu bebu od žena koje su vakcinu primile tokom posledjih meseci trudnoće, blizu porođaja, pokazalo je novo istraživanje Northwestern Medicine objavljeno 1. aprila 2021. u American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Trudnice razvile snažan imunološki odgovor

Naučnici su analizirali krv 27 trudnica koje su primile vakcinu Pfizer ili Moderna u trećem tromesečju i krv iz pupčane vrpce svojih 28 novorođenčadi. Otkriveno je da su žene razvile snažan imunološki odgovor nakon vakcinacije, ukazujući na taj način da će vakcina zaštititi trudnice od covid 19. Pored toga, kod većine pacijenata, duži vremenski period (latencija) između vakcinacije i porođaja bio je povezan sa efikasnijim prenosom antitela na novorođenu bebu. Samo tri bebe, uključujući i par blizanaca, nisu imala pozitivna antitela pri rođenju, a te dve žene su primile prvu vakcinu manje od tri nedelje pre porođaja.

Primite vakcinu dok ste trudni, ne čekajte porođaj

Žene koje su dobile drugu dozu vakcine pre nego što su se porodile takođe su imale povećanu verovatnoću prenosa antitela na svoju bebu, pokazalo je istraživanje.

– Ovo samo daje dodatni podstrek budućim mamama koje su bile neodlučne ili su planirale da se vakcinišu posle porođaja. Toplo preporučujemo da vakcinu primite dok ste trudni. Ali ako se bojite da bi vakcinacija mogla naštetiti bebi, ovi podaci nam govore sasvim suprotno. Vakcina je mehanizam za zaštitu vaše bebe i što je pre dobijete, to bolje – rekla je viša autorka studije dr Emily Miller, docent za akušerstvo i ginekologiju na Northwestern University Feinberg School of Medicine. 

Još se ne zna da li bi vakcine isto delovela i u I i II trimestru

Studija se nadovezuje na nedavno objavljeno istraživanje koje je otkrilo slične nalaze u 10 uzoraka pupčane vrpce, a u ovoj je ispitivanje izvedeno iz 28 uzoraka.

– Veći broj uzoraka iz pupčane vrpce omogućilo nam je da sagledamo faktore koji mogu da predvide transfer antitela, poput vremena između vakcinacije i porođaja – objasnila je dr Miller. Zbog prihvatljivosti i vremenskog rasporeda za primanje vakcine, većina žena uključenih u studiju bile su zdravstveni radnici i vakcinu su primile u trećem tromesečju.

– Sve su imali snažne reakcije na vakcinu, na osnovu antitela pronađenih u uzorcima krvi majke – navela je dr Miller i dodala da s obzirom na to da su mRNK vakcine dostupne tek od kraja decembra 2020, nemoguće je znati da li bi vakcinisanje žena i ranije u njihovoj trudnoći, u prvom ili drugom tromesečju, dovelo do veće efikasnosti prenosa antitela.

Rano za test koliko dobro i dugo će pasivno preneta antitela štiti bebu

Još je prerano da se testira koliko dobro ili koliko dugo će pasivno prenesena antitela nastaviti da štite bebe nakon porođaja – rekla je dr Emily Miller i najavila da će buduće studije obuhvatiti raznovrsniju grupu žena i žena koje su primile vakcinu ranije u trudnoći. Istražitelji će ispitati i druge karakteristike koje bi mogle da utiču na to koliko efikasno se antitela prenose na bebu, poput komplikacija u trudnoći koje mogu da otežaju taj prenos.

– Ovo je zaista sjajan način da pasivno zaštitite svoju bebu, jer nažalost, ovaj virus uskoro neće nestati – izjavila je dr  Miller.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo