Naslovna / Korona

Muškarci stariji od 70 godina slabije razvijaju antitela na covid 19 nakon vakcine: Znači li to da nisu zaštićeni?

Piše: Danijela Tadić |9:00 - 04. 04. 2021.

Antitela jesu jako važna u odbrani od virusa, njihova uloga je da spreče ulazak virusa u ćelije domaćina, ali ne znači da osobe koje nisu razvile antitelni odgovor nemaju nikakvu zaštitu

covid 19 Moguće je da će za pojedine građane biti neophodna i treća doza Foto: Shutterstock

Svaka vakcina protiv korona virusa trebalo bi kod vakcinisane osobe da indukuje i humoralni (antitela) i celularni (ćelijski) odgovor, međutim, stručnjaci su kod jednog broja muškaraca starijih od  70 godina uočili slabiji humoralni odgovor. Zašto? Nauka još nema objašnjenje. Ali, ono što je dobro, jeste da to ne znači da osobe koje nisu „dobile“ antitela, nemaju nikakvu zaštitu, jer nisu samo ona važna u odbrani od virusa, kaže za eKliniku naučna saradnica Instituta za primenu nuklearne energije (INEP) Marija Gnjatović.

Jasno je da vakcina ne pruža apsolutnu garanciju da se vakcinisana osoba neće zaraziti ovom bolešću, ali ono što je sigurno jeste da će vakcina sprečiti razvitak teške forme bolesti.

Gnjatović objašnjava da su antitela samo jedan činilac imuniteta i da detekcija prisustva specifičnih antitela jasno ukazuje na to da je vakcina pokrenula imunski odgovor. Međutim, vrednosti antitela ne ukazuju direktno na nivo zaštite koji će biti postignut ukoliko dođe do kontakta sa virusom.

Neko će sa 20 jedinica odgovoriti bolje nego neko sa 40. Tu su u igri i drugi parametri, odnosno imunološki činioci. Važna komponenta zaštite je i ćelijski imunitet o kome se manje priča samo iz razloga jer se teže određuje u laboratorijskim uslovima. Antitela jesu jako važna u odbrani od virusa, njihova uloga je da spreče ulazak virusa u ćelije domaćina, ali ne znači da osobe koje nisu razvile antitelni odgovor nemaju nikakvu zaštitu. B limfociti kao važna komponenta ćelijskog imuniteta aktiviraće se i produkovati antitela u trenutku kontakta sa virusom – objašnjava Marija Gnjatović.

Još nisu poznati razlozi zbog kojih, kako je primećeno, pojedini muškarci stariji od 70 godina ne stvaraju antitela posle vakcinacije.

– Malo lošiji odgovor se primećuje kod muškaraca starijih od 70 godina. To ćemo i dalje da pratimo kroz studije, kako bismo utvrdili da li postoji ćelijski odgovor – kaže naša sagovornica.

Dosadašnja istraživanja su potvrdila da se antitela stvaraju dve do tri nedelje posle prve doze, kada je u pitanju vakcinacija vakcinama novije generacije (Pfizer, Sputnik V i AstraZeneca), pri čemu se kod većine vakcinisanih stvaraju antitela uporediva sa količinom antitela sintetisanih kod ljudi koji su preležali srednje teški ili  težak oblik infekcije.

Nivo antitela bez prognostičkog značaja

Na neke primedbe da testovi za merenje antitela nisu standardizovani i da su mogući različiti rezultati ako se koriste drugačije forme Spike proteina, Gnjatović objašnjava da su svi testovi odobreni za primenu u dijagnostici.

– Svi medicinski dijagnostički testovi moraju biti i jesu standardizovani, ali nisu u svim laboratorijama isti. Svaka laboratorija ima mogućnosti da kupi test bilo kojeg proizvođača. Različiti proizvođači imaju različite referentne vrednosti, ali kako vidimo, rezultati se u svim laboratorijama suštinski poklapaju. Nisu u pitanju iste jedinice, iste brojčane vrednosti, ali mogu na apsolutno isti način da se tumače. To praktično znači da neko u jednoj laboratoriji ima 50 jedinica, u nekim drugim laboratorijama su drugačije referentne vrednosti, pa ako je referentna vrednost 1 imaće 10 jedinica, ako je referentna vrednost 50 imaće 2.000 jedinica – navodi Gnjatović za eKliniku.

Kada je reč o antitelima stečenim nakon preležane bolesti, istraživanje rađeno pre nekoliko meseci u Strazburu pokazalo je da muškarci ispoljavaju snažniji odgovor u akutnoj fazi bolesti, iskazan višim nivoom antitela, ali da tokom vremena on opada mnogo brže nego kod žena, kod kojih ostaje na mnogo stabilnijem nivou.

Valja napomenuti da naučnici još ispituju imunitet na korona virus. Stručnjaci upozoravaju da antitela, koja stvaraju B-ćelije i koja imaju ključnu ulogu u odbrani organizma, nisu jedno oružje čovekovog imunog sistema. Važne su i T-ćelije, čiji je zadatak da stimulišu proizvodnju B-ćelija i unište respiratorne ćelije u kojima virus živi. Ova studija još nije prošla kroz recenziju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Milos
1:59, 05. 04. 2021.
Odgovori

Kada cemo mi koji nemamo antitela moci da primimo trecu dozu ili drugu vakcinu? Da li iko vodi evidenciju o tome koliko nas ima? Ja ne znam kome da se javim, zvao sam i Inep i Batut, niko ne zna sta da mi kaze osim cuvajte se….

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo