Naslovna / Korona

Rusija prva na svetu registrovala covid 19 vakcinu za životinje

Priredio/la: I. V.|11:45 - 31. 03. 2021.

Prva covid 19 vakcina za životinje napravljena je u Rusiji, a osim što će ih sačuvati od infekcije, sprečiće i razvoj novih mutacija korona virusa

Vakcina kod životinja stvorila antitela u 100% slučajeva Foto: Shutterstock

Rusija je objavila da je registrovala prvu vakcinu za životinje protiv protiv korona virusa, opisujući taj korak kao veoma važan za ometanje mutacija. Masovna proizvodnja vakcine, kako je najavljeno, mogla bi da počne već u aprilu. Agencija za nadzor poljoprivrede Rosselkhoznadzor saopštila je da je vakcina nazvana Carnivak-Cov, testirana početkom oktobra na psima, mačkama, nercima, lisicama i drugim životinjama i da je dokazana kao efikasna.

Vakcina razvila antitela u 100 odsto slučajeva

– Sve testirane životinje koje su vakcinisane razvile su antitela na korona virus u 100 odsto slučajeva. To je prvi i jedini proizvod na svetu za sprečavanje covid 19 kod životinja –  rekao je Konstantin Savenkov, zamenik šefa Rosselkhoznadzora.

Agencija za nadzor poljoprivrede Rosselkhoznadzor  saopštila je da će razvoj ove vakcine pomoći u sprečavanju mutacija virusa kod životinja, podsećajući na primer i odluku Danske o uništenju 15 miliona nerca prošle godine, nakon što je utvrđeno da neke od životinja nose mutiranu verziju korona virusa.

Može da spreči razvoj mutacija korona virusa

– Upotreba vakcine, prema ruskim naučnicima, može sprečiti razvoj mutacija korona virusa – navodi se u saopštenju Agencije za nadzor poljoprivrede Rosselkhoznadzor. Agencija je dodala i da su objekti za uzgoj životinja i privatne kompanije iz raznih zemalja, uključujući Grčku, Poljsku, Austriju, Sjedinjene Američke Države, Kanadu i Singapur, izrazile interesovanje za rusku Carnivak-Cov vakcinu za životinje.

Obavezna vakcinacija za vojne pse

Vojni zvaničnici iz Sankt Peterburga najavili su ranije ove nedelje da će vojni psi biti podvrgnuti obaveznoj vakcinaciji, pre nego što budu raspoređeni na aerodromima i učešća u komemoracijama povodom Drugog svetskog rata u maju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo