Naslovna / Korona

Kako britanski i južnoafrički soj korona virusa zaobilaze imunitet

Priredio/la: I. V.|12:30 - 26. 03. 2021.

Uz pomoć superračunara Frontera otkriveno koje dve mutacije čine britanski i južnoafrički soj korona virusa infektivnijim i smrtonosnijim

Trenutne vakcine neće nužno tretirati nove varijante virusa Foto: Shutterstock

Svi virusi mutiraju dok se umnožavaju, odnosno prave svoje kopije kako bi se širili i napredovali. Pokazalo se da se i SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje covid 19, ne razlikuje – isto tako se ponaša. Trenutno postoji više od 4.000 varijanti korona virusa, koji je tokom pandemije ubio više od 2,7 miliona ljudi širom sveta.

U Velikoj Britaniji 98 odsto svih slučajeva covid 19 izazova britanski soj

Britanski soj, poznat i kao B.1.1.7, prvi put je otkriven u septembru 2020. godine i sada se procenjuje da uzrokuje 98 odsto svih slučajeva covid 19 u Velikoj Britaniji. A u poslednjih nekoliko meseci proširio se i na oko 100 drugih zemalja sveta. Svetska zdravstvena organizacija kaže da je B.1.1.7 jedna od nekoliko zabrinjavajućih varijanti korona virusa, zajedno sa sojevima koji su se  pojavili u Južnoj Africi i Brazilu.

– Sojevi SARS-CoV-2 virusa poreklom iz Velike Britanije, Južne Afrike i Brazila zarazniji su i lakše mogu da izbegnu imunitet od originalnog virusa koji je stigao iz Kine. Moramo da saznamo zašto su zaraznije i, u mnogim slučajevima, smrtonosnije – izjavio je dr Victor Padilla-Sanchez, naučnik sa The Catholic University of America u Americi.

Zbog mnogo promena virus sve zarazniji

Sve tri varijante do sada su pretrpele promene u svom S proteinu – delu virusa koji se vezuje za ljudske ćelije. A rezultat toga je da su efikasniji u širenju i zaražavanju ljudi. U istraživačkom radu objavljenom u januaru 2021. godine u Research Ideas and Outcomes, dr Padilla-Sanchez detaljno istražio britanski i južnoafrički soj virusa. Njegov rad predstavlja proračunsku analizu strukture glikoproteina sa klasom vezanim za ACE2 receptor gde su mutacije uvedene i daje odgovor, odnos razlog zašto se ove varijante bolje vezuju za ljudske ćelije.

– Analizirao sam nedavno objavljenu strukturu šiljaka SARS-CoV-2 koji je vezan za ACE2 receptor i otkrio zašto su nove varijante prenosivije. Ova otkrića dobijena su korišćenjem UC San Francisco Chimera softvera i simulacijama molekularne dinamike primenom superračunara Frontera iz Texas Advanced Computing Center  (TACC).

Najveći krivac je jedna mutacija – N501Y

Dr Padilla-Sanchez je otkro da britanska varijanta ima mnogo mutacija u spike glikoproteinu, ali najvažnija je jedna mutacija – N501Y, u domenu vezivanja receptora koji je u interakciji sa ACE2 receptorima.

– Ova mutacija N501Y pruža mnogo veću efikasnost vezivanja, što zauzvrat čini virus infektivnijim. Se više zamenjuje prethodni britanski soj korona virusa i širi se na mnogim drugim mestima u svetu – naglasio je dr Victor Padilla-Sanchez .

Mutacija E484K pomaže južnoafričkom soju da izbegne antitela

Južnoafrička varijanta pojavila se u oktobru 2020. godine i ima važnije promene u S proteinu, čineći je opasnijom od britanskog soja. Uključuje ključnu mutaciju – nazvanu E484K – koja pomaže virusu da izbegne antitela i delove imunološkog sistema koji se mogu boriti protiv korona virusa na osnovu iskustva iz prethodne infekcije ili uz pomoć vakcine. S obzirom na to da ovaj soj sve više  izmiče imunitetu, telo neće moći da se bori protiv virusa – objasnio je dr Padilla-Sanchez koji je izvršio strukturnu analizu, koja je proučavala kristalnu strukturu virusa da bi se dobili ovi nalazi. Glavni računski izazov tokom ovog istraživanja, po rečima dr Padilla-Sancheza, bio je pronaći računar dovoljno moćan za obavljanje zadataka molekularne dinamike, koji generiše veoma velike datoteke i zahteva veliku količinu memorije. Ovo istraživanje, kako kaže, ne bi bilo moguće bez superračunara Frontera.

Za nove mutacije biće potrebne i nove vakcine

Prema mišljenju dr Victora Padilla-Sancheza, trenutne vakcine neće nužno tretirati ove nove varijante.

Za njih će biti potrebne specifične vakcine. Trebaće nam isto toliko vakcina za sve nove sojeve koji će se tek pojaviti – upozorio je dr Padilla-Sanchez koji će nastaviti da istražuje promene koje se dešavaju sa SARS-CoV-2 virusom.

– Ovo je bio vrlo brz projekat. Računarska studija trajala je mesec dana. Mnogo je drugih laboratorija koje rade laboratorijske eksperimente, ali nema mnogo računskih studija. Zbog toga sam odlučio da sada uradim ovaj važan posao – rekao je dr Padilla-Sanchez.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo