Naslovna / Korona

Nekontrolisano širenje zaraznijih sojeva korona virusa u Brazilu stvorilo još opasnije mutacije

Priredio/la: I. V.|8:00 - 26. 03. 2021.

Ljudi u Brazilu ne nose maske, nema distance i zaštite, a naučnici su otkrili da su u toj zemlji mutirali čak i već mutirani sojevi korona virusa, kao i da je jedan pacijent domaćin najmanje šest različitih sojeva SARS-CoV-2

Covid 19 Foto: Shutterstock

Nekontrolisano širenje zaraznijih sojeva korona virusa u Brazilu, po mišljenju stručnjaka, stvorilo je još opasnije mutacije virusa koji uzrokuje covid 19. To je dokazao i tim istraživača iz Fiocruza, velike istraživačke laboratorije za javno zdravstvo koju vodi brazilsko Ministarstvo zdravlja, koji je dokumentovao je ove promene.

Svaki od poznatih sojeva imao dodatne promene

Studija opisuje 11 sekvenci korona virusa iz 5 brazilskih država. Svaka je imala vidljive promene na receptoru virusa, svrstavajući je u grupu jedne od poznatih varijanti SARS-CoV-2. Ali, svaka je takođe imala dodatne promene u drugom važnom regionu virusa poznatom kao N-terminalni domen (NTD). Promene su bile u vidu brisanja, izbacivanja važnih mesta za vezivanje antitela. Od početka pandemije, naučnici su očekivali da će virus mutirati i promeniti se. Virusi takođe mogu da izgube ili dobiju delove svog genetskog koda, a molekularna biologija za to ima termin – Indel, što znači umetanje ili brisanje.

„Brisanje“ virus čini još otpornijim

Ova umetanja ili brisanja predstavljaju naglu promenu od tačkaste mutacije. Kada se pojave u virusnom S proteinu, mogu da modifikuju oblik korona virusa, omogućavajući mu da izbegne akciju „zaključavanja“ koju sprovode antitela i koja se uklapa u ova mesta vezivanja.

– Postoji mnogo antitela koja se generišu za regiju N-terminalni domen tako da će ove mutacije vrlo verovatno učiniti virus još otpornijim na neutralizaciju – izjavio je autor studije dr Felipe Naveca, potpredsednik za istraživanje i inovacije u Fiocruz Amazonia. Istraživanje dr Navece i njegovog tima ukazuje da će brisanje ograničiti sposobnost antitela da uhvate ove viruse i blokiraju ih kako bi sprečili da nas zaraze. Dr Naveca takođe kaže da su ove varijante sa „brisanjima“ još uvek retke. Rano su uočene, naučnici veruju da još uvek nisu široko rasprostranjene, a njihova pojava se prati i vrši genomski nadzor.

Razorni talas covid 19 u Brazilu

Brazil je trenutno usred još jednog razornog talasa infekcije covid 19 podstaknute novim sojevima virusa i političke neaktivnosti. Bolnice nemaju slobodnih kreveta i drugih ključnih zaliha, poput ventilatora i kiseonika, a brazilski predsednik Jair Bolsonaro zabranio je da se od građana traži da nose maske, niti se primenjuju mere zatvaranja u cilju zaštite građana, jer bi to, kako je izjavio, bila ekonomski previsoka cena za ekonomiju zemlje.

Otkriven pacijent koji je nosilac čak 6 šest različitih sojeva SARS-CoV-2

Naučnici koji nisu direktno učestvovali u ovoj studiji smatraju da bi nalazi iz Brazila trebalo da upozore ostatak sveta. Dr John Mellors, sa University of Pittsburgh School of Medicine rekao je da nalazi istraživanja situacije sa covid 19 u Brazilu „nije iznenađujući, ali je zabrinjavajući“. On i njegove kolege dokumentovali su jednu od istih promena kod pacijenta sa rakom koji se borio sa virusom duže od 2 meseca. Vremenom je sekvenciranje genoma otkrilo da je pacijent, koji je lečen rekonvalescentnom plazmom i antivirusnim lekom remdesivirom, kako bi pokušao da pojača svoj imuni odgovor, bio „domaćin“ najmanje šest različitih sojeva SARS-CoV-2. Te nove varijante su imale mnoge mutacije koje nose sojevi nastali u Velikoj Britaniji, Južnoj Africi i Brazilu.

Što se virus više menja, imunitetu je sve teže

Odvojena studija, objavljena ranije ovog meseca u časopisu Science, otkrila je da i druga brisanja koče antitela. Kao odgovor na infekciju ili vakcinu, naše telo čini čitav orkestar antitela u obliku slova koja su dizajnirana da se uhvate za virus na malo drugačijim mestima. Dakle, gubitak jednog od ovih mesta za pristajanje antitela na virusu, samo po sebi, nije nužno razlog za uzbunu. Ali, što se oblik korona virusa više menja i menja, to više naša imunološka odbrana gubi na jačini, a na kraju, promene omogućavaju virusu da izazove reinfekciju ili da uništi zaštitu stvorenu vakcinom.

Nema replikacije, nema evolucije

Drugi istraživači koji nisu direktno bili uključeni u studiju smatraju da je, bez obzira na zanimljive rezultat koji su otkriveni, još uvek prerano da se sa sigurnošću zna šta ova kombinacija mutacija može da znači.

Najveći potez koji svi moramo da preduzmemo je masovno vakcinisanje kako bismo sprečili umnožavanje virusa. Nema replikacije, nema evolucije – ​​podsetio je dr Mellors.

Vakcine nisu kreirane za ovoliku količinu mutacija

Činioci koji najviše utiču na evoluciju virusa su broj zaraženih i dužina vremena trajanja zaraze. Naučnici se slažu da je, kako bi se usporila evolucija virusa, neophodno brzo vakcinisati ljude i sprečiti ih da cirkulišu i mešaju se, a to je nešto što se trenutno ne dešava u Brazilu. Stručnjaci naglašavaju da su vakcinacija i sprečavanje širenja virusa među ljudima veoma važni kako bi se zagarantovala efikasnost vakcina u budućnosti. Kako podsećaju, one nisu dizajnirani da se nose sa ovolikom količinom mutacija korona virusa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo