Naslovna / Korona

Otkriveno da lek protiv lepre može da se koristi za lečenje covid 19 infekcije

Priredio/la: I. V.|9:30 - 24. 03. 2021.

Kako bi saznali šta sve od postojećih lekova deluje na covid 19 naučnici su otkrili da se lek protiv lepre bori sa SARS-CoV-2 tako što radi dve stvari – blokira ulazak virusa u ćelije i ometa njegovo RNK umnožavanje

 

Molekul klofazimina, dobro poznatog i sigurnog leka Foto: Shutterstock

Tokom svakodnevne borbe sa covid 19 naučnici širom sveta ispituju kako već postojeći lekovi deluju protiv SARS- CoV-2 virusa. Poslednje otkriće je da klofazimin, lek protiv lepre ili gube daje obećavajuće rezultate u tretmanu korona virusa. Ispitivanje rađeno na hrčcima pokazalo je da  klofazimin blokira sposobnost SARS-CoV-2 da uđe u ćelije i replicira se putem RNK. Ovaj lek je takođe pokazao dobre rezultate u laboratorijskim eksperimentima protiv bliskoistočnog respiratornog sindroma MERS.

Problem je što nema mnogo lekova protiv zoonskih korona virusa

SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje covid 19 infekciju, nije jedini zoonozni korona virus. Ustvari, to je treći takve vrste koji se pojavio od početka 21. veka. Prethodio mu je teški respiratorni sindrom SARS tokom 2003. godine i MERS – 2012. godine. Naučnici smatraju da će verovatno biti još više korona virusa, ako nedavna prošlost može bilo šta da nagovesti. Međutim, problem za čovečanstvo je to što trenutno nema mnogo lekova koji se mogu efikasno boriti protiv ovih virusa. Baš zbog toga istraživači su počeli da se gotovo utrkuju kako bi identifikovali postojeće lekove koji bi mogli da budu od koristi u ovoj borbi. Tako je jedan tim naučnika prošle godine identifikovao je 21 postojeći lek na koji bi mogl ida računamo u borbi protiv covid 19.

Lek pokazao antivirusna svojstva protiv SARS-CoV-2

Među njima je bio i lek protiv gube klofazimin, koji se u laboratorijskim eksperimentima pokazao efikasnim protiv SARS i MERS virusa. Nova studija istraživača sa Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute u San Diegu u Kaliforniji i University of Hong Kong u Pok Fu Lamu pokazala je da bi klofazimin mogao da bude koristan u lečenju covid 19. Naime, otkriveno je da ovaj lek za lepru pokazuje antivirusna svojstva protiv SARS-CoV-2 i ograničava ekstremni inflamatorni odgovor koji se često javlja kod ove infekcije.

Dobro poznat i siguran lek

Ako istraživači potvrde efikasnost klofazimina, stručnjaci bi mogli odmah da primene ovaj lek  protiv covid 19. Američka Uprava za hranu i lekove FDA već ga je odobrila za upotrebu protiv gube i nalazi se na Model listi osnovnih esencijalnih lekova Svetske zdravstvene organizacije. Jedan od autora studije, dr Sumit K. Chanda iz Programa za imunitet i patogenezu na Sanford Burnham Prebys objašnjava da je „klofazimin idealan kandidat za lečenje covid 19, jer kako kaže, bezbedan je, pristupačan, jednostavan za izradu, uzima se kao tableta i može da bude dostupan širom sveta“. 

– Nadamo se da ćemo testirati klofazimin u kliničkom ispitivanju faze 2 što je pre moguće za ljude koji imaju pozitivan test na covid 19, ali nisu hospitalizovani. Budući da za ove osobe trenutno ne postoji ambulantno lečenje, klofazimin može da pomogne u smanjenju uticaja bolesti, što je posebno važno sada kada vidimo da se pojavljuju novi sojevi virusa i protiv kojih su sadašnje vakcine manje efikasne – ističe dr Sumit K. Chanda.

Kako deluje klofazimin?

U studiji su istraživači davali klofazimin hrčcima inficiranim SARS-CoV-2 virusom i profilaktički (preventivno) drugim hrčcima, koji još uvek nisu bili zaraženi. Obe grupe hrčaka koje su istraživači lečili klofaziminom imale su manje SARS-CoV-2 virusa u plućima nakon uzimanja leka. Klofazimin je takođe sprečio često smrtonosnu, prekomernu inflamatornu reakciju koja se često javlja kod ljudi, a sada nam je poznata kao „citokinska oluja„.

– Životinje koje su primale klofazimin imale su manje oštećenje pluća i manje virusno opterećenje, posebno kada su uzimale lek pre infekcije. Pored sprečavanja širenja virusa, postoje indikacije da lek takođe reguliše odgovor domaćina na virus, što omogućava bolju kontrolu infekcije i upale – objasnio je dr Ren Sun, sa Univerziteta u Hong Kongu. Naučnici ističu da ova studija pokazuje da se klofazimin bori protiv SARS-CoV-2 tako što radi dve stvari – blokira ulazak virusa u ćelije i ometa njegovo RNK razmnožavanje.

„Partner“ za remdesivir i dosta toga

Istraživači su takođe otkrili da je klofazimin, kada su ga davali hrčcima, sinergijski dobro delovao sa remdesivir lekom koji se trenutno koristi kao tretman protiv covid 19. S obzirom na to da je klofazimin pristupačan i jednostavan za izradu, on bi mogao da pomogne i da duže traju veoma ograničene zalihe relativno skupog remdesivira. Uzimajući u obzir zabrinutost stručnjaka u vezi sa budućim korona virusima sa kojima čovečanstvo može da se suoči, podjednako je uzbudljivo i to što klofazimin može da spreči in vitro replikaciju MERS virusa u ljudskom plućnom tkivu. A kao potencijalno ili možda i najvažnije, stručnjaci navode da klofazimin ima pan-korona virusnu aktivnost, što ukazuje da može da bude važno oružje protiv budućih pandemija.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo