Naslovna / Korona

Bezbolni uzorci brisa kože dovoljni su za brzo otkrivanje covid 19, otkriva nova studija

Priredio/la: I. V.|14:00 - 24. 03. 2021.

PCR test podrazumeva uzimanje brisa sa zadnjeg dela grla i iz dubine nosne duplje, što je, prema iskustvu mnogih, prilično neprijatno i bolno iskustvo. Naučnici su sada otkrili i mnogo bezbolniju metodu za otkrivanje covid 19 infekcije

Uzorci sakupljani nežnim brisanjem područja kože sa dosta sebuma otkrivaju covid 19 Foto: Shutterstock

Istraživači sa Univerziteta Surrey otkrili su da neinvazivni, bezbolni uzorci brisa kože mogu biti dovoljni za otkrivanje covid 19 infekcije. Zna se da najsigurniji i najčešći pristup ispitivanja da li je osoba zaražena covid 19 infekcijom zahteva PCR test koji uključuje uzimanje brisa sa zadnjeg dela grla i iz dubine nosne duplje, što, prema iskustvu mnogih, predstavlja prilično neprijatno i bolno  iskustvo.

Umesto bolnog, test nežnim brisom kože sa sebumom

U naučnom radu koji je objavio Lancet E Clinical Medicine, hemičari sa Surrey univerziteta udružili su se sa Frimley NHS Trust i univerzitetima u Mančesteru i Lejčesteru kako bi sakupili uzorke sebuma od 67 hospitalizovanih pacijenata – 30 koji su imali pozitivan test na covid 19 i  37 sa negativnim testom. Uzorci su sakupljani nežnim brisanjem područja kože sa dosta sebuma – masne, voštane supstance koju proizvode lojne žlezde našeg tela, najčešće na licu, vratu ili leđima. Istraživači su analizirali uzorke primenom tečne hromatografije-masene spektrometrije i tehnikom statističkog modeliranja pod nazivom delimični najmanji kvadrati – eliminišuća analiza, kako bi napravili razliku između covid 19 pozitivnih i negativnih uzoraka.

Pad nivoa lipida kod pozitivnih osoba

Istraživači Univerziteta Surrey tada su otkrili da pacijenti sa pozitivnim covid 19 testom imaju niži nivo lipida, ili dislipidemiju (poremećena koncentracija lipoproteina u krvi) u odnosu na osobe sa negativnim testom. Tačnost rezultata studije dodatno se povećavala kada su kontrolisani lekovi i dodatni zdravstveni uslovi. Koautor studije Matt Spick podsetio je da covid 19  oštećuje mnoga područja metabolizma, a da je u ovoj studiji „dokazano da se kožni lipidi  mogu dodati na listu, što bi moglo da ima implikacije na funkciju  barijere kože, kao i prepoznatljiv simptom same bolesti“.

Bris sebuma je metoda koja obećava

Dr George Evetts, savetnik za anesteziju i intenzivnu negu u bolnici Frimley Park, smatra da je
„istraživanje novih metoda dijagnoze i nadzora kod nove bolesti kao što je covid 19, a koja je
imala tako razarajući efekat na svet, od vitalnog je značaja“.

Uzorkovanje sebuma je jednostavna, bezbolna metoda koja obećava u oblasti dijagnostike, ali i za praćenje bolesti kako u zdravstvu, tako i u nezdravstvenom okruženju – naglasio je dr Evetts.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo