Naslovna / Korona

Pacijenti oboleli od covid 19 imaju veći rizik od dobijanja moždanog udara

Priredio/la: I. V.|15:30 - 30. 03. 2021.

Da infekcija SARS- CoV-2 virusom nije samo respiratorna, već i vaskularna bolest koja može da utiče na mnoge organske sisteme, pokazuje sve više naučnih studija

Pacijenti sa moždanim udarom u proseku su proveli 22 dana u bolnici – 12 dana više od pacijenata koji nisu Foto: Shutterstock

Rezultati nove studije, predstavljeni na nedavnom sastanku Američkog udruženja za moždani udar, dodati su sve većem broju dokaza da pacijenti oboleli od covid 19 imaju dodatni rizik od dobijanja moždanog udara. Istraživači su analizirali podatke o više od 20.000 odraslih osoba u Sjedinjenim Američkim Državama, hospitalizovanih sa covid 19, između januara i novembra 2020. Analizom je utvrđeno da je njihov rizik od moždanog udara veći nego kod pacijenata sa drugim vrstama infekcija, uključujući i grip.

Ne samo respiratorna, već i vaskularna bolest

– Ova otkrića pokazuju da covid 19 može da poveća rizik od moždanog udara, iako tačan mehanizam za to još uvek nije poznat  – izjavio je vođa ove naučne studije, kardiolog dr Saate Shakil, University of Washington. A kako se pandemija nastavlja širom sveta, dr Shakil i ostali naučnici naglašavaju da infekcija SARS- CoV-2 virusom nije samo respiratorna, već vaskularna bolest koja može da utiče na mnoge organske sisteme.

Moždani udar, ishemijski moždani udar i prolazni ishemijski napad

Nova studija otkrila je da je 1,4 odsto pacijenata sa covid 19  imalo moždani udar potvrđen dijagnostičkim snimcima. Od toga je 52,7 procenata imalo ishemijski moždani udar (izazvan blokiranim protokom krvi u mozak), 45,2 odsto obolelih imalo je krvarenje ili neodređenu vrstu moždanog udara, a 2,5 procenata pacijenata dobilo je prolazni ishemijski napad, nazvan mini moždani udar ili TIA.

Većina muškarci, stariji od 65 godina

Zaraženi covid 19 pacijenti koji su pretrpeli moždani udar većinom su bili muškarci – 64 odsto njih i starije osobe, prosečne starosti oko 65 godina, od onih koji nisu imali moždani udar (prosečna starost 61. godina). Studija je otkrila da je 44 procenata pacijenata sa ishemijskim moždanim udarom imalo dijabetes tipa 2, u poređenju sa oko jedne trećine pacijenata koji nisu imali moždani udar. Osam od 10 pacijenata sa ishemijskim moždanim udarom imalo je visok krvni pritisak, u poređenju sa 58 odsto pacijenata bez moždanog udara. Atrijalna fibrilacija poremećaja srčanog ritma pronađena je u 18 procenata kod pacijenata sa ishemijskim moždanim udarom i 9 odsto kod onih bez moždanog udara, pokazalo je istraživanje. Pacijenti sa moždanim udarom u proseku su proveli 22 dana u bolnici – 12 dana više od pacijenata koji nisu imali ovaj zdravstveni problem, a smrtnosti u bolnici bile su više nego dvostruko veće kod pacijenata sa moždanim udarom (37 odsto) nego kod onih bez moždanog udara (16 procenata).

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo