Naslovna / Korona

Francuska istražuje novi soj korona virusa otkriven u Bretanji koji PCR test teže otkriva

Priredio/la: I. V.|15:30 - 19. 03. 2021.

Naučnici sa Pasteur instituta istražuju da li su genetske modifikacije dovele do toga da je novu varijantu korona virusa, otkrivenu u Bretanji, teže otkriti

Novi soj uspeo da „pobegne“ PCR testu Foto: Shutterstock

Nova varijanta korona virusa pronađena je u francuskoj regiji Bretanja, saopštilo je francusko ministarstvo zdravlja, navodeći da početna analiza nije pokazala da je ovaj novi soj ozbiljniji ili prenosiviji od drugih. Međutim, kao zabrinjavajuću činjenicu naveli su da je novu mutaciju teže otkriti jer jer je pronađena u grupi od osam slučajeva u bolničkom centru u Lannionu, od kojih nekoliko nije otkriveno PCR testovima.

Novi soj teže se otkriva PCR testom

Testovi lančane reakcije polimeraze PCR koriste se za otkrivanje prisustva antigena, a ne prisustva imunološkog odgovora tela ili antitela. Zvaničnici su rekli da istraživači na Pasteur institutu istražuju da li su genetske modifikacije dovele do toga da je novu varijantu teže otkriti.

– Istrage će se sprovesti kako bi se utvrdilo kako ova varijanta reaguje na vakcinaciju i na antitela koja su se razvila tokom prethodnih covid 19 infekcija – navodi se u saopštenju regionalne zdravstvene vlasti Bretanje, a međunarodne zdravstvene agencije upozorene su na otkriće novog soja korona virusa.

Nove odluke o obuzdavanju pandemije

Francuski predsednik Emmanuel Macron rekao je da će narednih dana biti donete nove odluke o tome kako da se obuzda ponovni rast zaraženih. On je naglasio važnost zaštite najugroženijih u društvu, istovremeno štiteći ekonomiju, obrazovni sistem i mentalno zdravlje ljudi. Francuska vlada pokušala je da izbegne ulazak u treću nacionalnu blokadu, a vlasti su umesto toga uvele policijski čas i ograničenja tokom vikenda. Prema izveštajima medija, zvaničnici očekuju novu blokadu u regionu Pariza, jer odeljenja za intenzivnu negu ostaju bez kreveta usred povećanja dnevnih evidentiranih slučajeva i spore vakcinacije. Zdravstvene vlasti počele su da prebacuju pacijente iz pariskih bolnica u druge gradove.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo