Naslovna / Korona

Započeto ispitivanje Moderna vakcine na deci od 6 meseci do 11 godina

Priredio/la: I. V.|13:00 - 20. 03. 2021.

Oko 3, 5 miliona dece u svetu ima pozitivan test na covid 19, ali teška bolest i smrt retki su među najmlađom populacijom

Farmaceutska kuća Moderna započela je klinička ispitivanja svoje vakcine protiv korona virusa na deci od 6 meseci do 11 godina. Moderna već sprovodi ispitivanja efikasnosti i sigurnosti svoje vakcine na deci od 12 do 17 godina, a kako je saopštila, u novoj studiji nazvanoj KidCOVE, koja se sprovodi u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, učestvovaće 6.750 mlađe dece. 

Dva dela ispitivanja

U prvom delu ispitivanja, deca od 6 meseci do 1 godine dobiće dve doze vakcine u dozama od 25, 50 ili 100 mikrograma, u razmaku od 28 dana. Deca od 2 do 11 godina dobiće 50 ili 100 mikrograma, takođe, u razmaku od 28 dana. Istraživači će koristiti podatke iz prvog dela ispitivanja da bi odlučili koju veličinu doze će koristiti u drugom delu analize. Takođe, neka deca iz test grupe dobiće fiziološki rastvor umesto vakcine.

Rezultati neće biti poznati ove godine

Trenutno se deci u SAD ne daju vakcine, a pored Moderne, klinička ispitivanja na deci sprovodi i  Pfizer-BioNTech, a i Johnson & Johnson planiraju to da učine. U januaru ove godine izvršni direktor Moderne Stephane Bancel rekao je da rezultati kliničkih ispitivanja na mlađoj deci verovatno neće biti dostupni do 2022. godine.

Procena sigurnosti i imunogenosti

Svoju studiju na mlađoj deci Moderna sprovodi u saradnji sa Nacionalnim institutom za alergije i zarazne bolesti.

– Drago nam je što smo započeli ovu fazu 2/3 studije mRNA-1273 kod zdrave dece u SAD i Kanadi i zahvaljujemo se instititucijama na saradnji. Ova pedijatrijska studija će nam pomoći da procenimo potencijalnu sigurnost i imunogenost naše covid 19 vakcine u ovoj važnoj populaciji mlađeg uzrasta – izjavio je Stephane Bancel.

Oko 3,5 miliona dece ima covid 19

Prema Američkoj akademiji za pedijatriju, teška bolest i smrt zbog covid 19 retki su među decom. Od 11. marta 2020. godine, tačnije od početka pandemije, više od 3,28 miliona dece u svetu ima pozitivan test na covid 19. Oko 13 procenata svih slučajeva zabeležen je u SAD, a 266 dece umrlo je od uzroka povezanih sa korona virusom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo