Naslovna / Korona

Nova studija otkriva da je britanski soj korona virusa mnogo smrtonosniji nego što se mislilo

Priredio/la: I. V.|15:30 - 10. 03. 2021.

Nakon praćenja velike grupe ljude zaraženih u isto vreme različitim sojevima korona virusa, naučnici danas saopštili da je britanski soj B 1.1.7, smrtonosniji od prethodnih vrsta između 30 i 100 odsto

Nova studija otkriva da je B1.1.7. za 30 do 100 odsto smrtnosniji od drugih sojeva Foto: Shutterstock

Veoma zarazna i lakše prenosiva mutacija SARS-CoV-2 koja se raširila svetom, poznatija kao britanski soj ili B 1.1.7, otkako je prvi put otkrivena u Velikoj Britaniji krajem prošle godine, smrtonosnija je od prethodnih vrsta između 30 i 100 odsto, saopštili su danas naučnici.

Od 23 mutacije britanskog virusa, neke su ga učinile opasnijim od drugih

U studiji koja je upoređivala stope smrtnosti među ljudima u Velikoj Britaniji zaraženim novom varijantom korona virusa, poznatom kao B117, sa ljudima zaraženim drugim sojevima, naučnici su zaključili da britanski soj ima „znatno veći“ mortalitet. Mutacija B 1.1.7. prvi put je otkrivena u Velikoj Britaniji, u septembru 2020. godine, i od tada je pronađena u više od 100 zemalja. U svom genetskom kodu ovaj soj ima 23 mutacije – relativno visok broj promena – a neke od njih su ga učinile daleko sposobnijim, lakšim za širenje među ljudima.

Britanski soj je pretnja koju treba ozbiljno shvatiti

Britanski naučnici kažu da je otprilike 40 do 70 odsto prenosiviji od ranije dominantnih varijanti cirkulišućeg korona virusa. U britanskoj studiji, objavljenoj danas u stručnoj publikaciji British Medical Journal, infekcija novom varijantom dovela je do 227 smrtnih slučajeva, na uzorku od 54.906 pacijenata sa covid 19, u poređenju sa 141, među istim brojem pacijenata zaraženih drugim sojevima virusa. Studija je sprovedena u periodu od 1. oktobra 2020. i 29. januara 2021. Učesnici istraživanja praćeni su do 12. februara 2021, a bili su iste/slične starosne dobi, pola, etničke  pripadnosti, kao i istog datuma pozitivnog uzorkovanja, tako da su se razlikovali samo po soju kojim su bili zaraženi. Time je isključena mogućnost da uzrok povećane smrtnosti bude nešto drugo, a ne sam virus.

Zajedno sa njegovom sposobnošću brzog širenja, ovo britanski soj B 1.1.7. čini pretnjom koju treba ozbiljno shvatiti – naglasio je jedan od vođa studije dr Robert Challen, istraživač sa Exeter University.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo