Medicinski informativni portal
Naslovna / Korona

Vakcina AstraZeneca daje bolje rezultate ako se druga doza primi posle 12 nedelja

Priredio/la: M. R.
19:30 - 04. 03. 2021.
Izvor: Tanjug

Odlaganje revakcinacije na 12 nedelja daje bolje rezultate, jer imuni sistem ima vremena da se bolje pripremi za drugu dozu

Efikasnije je drugu dozu primiti posle 12 nedelja

Ovo je izjavio pulmolog i imunolog prof. dr Ratko Ðukanović sa Univerziteta Sautempton. Studije su pokazale i da tako dolazi do dupliranja imunog odgovora, koji se može proceniti merenjem nivoa stvorenih antitela.

Ohrabrujući rezultati nakon pauze između doza

Nedavno završena studija u Škotskoj pokazala je da je proces imunizacije vakcinom AstraZeneca smanjio potrebu za hospitalizacijom za 94 odsto. Osim toga, imuni odgovor kod vakcinisanih osoba, ako se druga doza daje posle 12 nedelja, dva puta je jači od odgovora kada se vakcina daje posle šest ili manje nedelja posle prve doze, ukazuje prof. dr Ðukanović, koji učestvuje i u studiji efikasnoti leka interferon beta u borbi protiv virusa SARS – CoV- 2.

– Zbog toga je u Britaniji odlučeno da se odloži davanje druge doze za sve vakcine, uključujući i onu koju su razvili naučnici iz Oxforda. To nam daje bolje rezultate – možemo da vakcinišemo veći broj pacijenata, ali i bolje da ih zaštitimo. Na taj način ćemo spasiti mnogo više ljudi, bez straha da pauza između prve i druge doze predstavlja rizik za pacijente – objašnjava prof. dr Ðukanović za Tanjug.

On je naveo da vakcina kompanije AstraZeneca smanjuje učestalost težih oblika bolesti koji zahtevaju hospitalizaciju, a to se često gubi u analizama gde se pod pojmom efikasnosti ubrajaju i blagi slučajevi bolesti sa lakim simptomima, kao što su povišena temperatura, gubitak osećaja mirisa i ukusa i malaksalost.

Bez nus efekata kod starijih osoba i sa dobrim imunim odgovorom

Do sada nijedna studija AstraZeneca vakcine nije pokazala inferiornu efikasnost u poređenju sa drugim vakcinama. U Velikoj Britaniji do sada je prvu dozu primilo 18 miliona ljudi, a većina je dobila AstraZeneca vakcinu. Sadašnji tempo davanja prve doze je 320.000 na dan, što je odraz, objašnjava profesor, kako interesovanja građana, tako i efikanosti javnog zdravstvenog sistema u Britaniji.

– Prednost je data starijim osobama, tako da se procenjuje da je do sada 95 odsto stanovništva preko 70 godina dobilo prvu dozu, što je ogroman uspeh. Starije osobe ne treba da se plaše vakcine. Studija koja je publikovana u svetski priznatom časopisu Lancet u novembru prošle godine pokazala je da je Oksfordska/AstraZeneca vakcina dobro tolerisana od strane starijih osoba u smislu nuspojava koje vakcine stvaraju i, što je jako bitno, da je sposobnost stimulisanja imunog odgovora nezavisna od starosti – ističe prof. dr Ðukanović.

U očekivanju ispitivanja efekta beta interferona i u Srbiji

Profesor nije imao mogućnost da bira koju će vakcinu da primi, jer je njegova bolnica za svoje zdravstvene radnike dobila Pfizer vakcinu. Naglašava da se ne bi ustručavao da primi bilo koju vakcinu koja je registrovana. Kaže da je mnogo njegovih prijatelja i komšija primilo Astra Zeneca vakcinu i da niko nije imao teže nus pojave.

– I moja supruga je primila tu vakcinu i samo je imala blagu glavobolju i možda blago povišenu temperaturu. I moja deca će primiti AstraZeneca vakcinu kada budu došla na red – kaže on.
Prof. dr Ðukanović naglašava potrebu da se nastavi sa naporima da se nađu efikasni lekovi za covid 19. Nada se i da će uskoro da započne studija u Srbiji, koja je počela u Sautemptonu, u sklopu treće, finalne faze ispitivanja leka interferon beta za lečenje covid 19. Rezultati druge faze studije su pokazali da, u poređenju sa placebom, interferon beta smanjuje progresiju bolesti za 80 odsto.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend