Naslovna / Korona

Dva leka za reumatoidni artritis teškim covid 19 pacijentima skraćuju boravak u intezivnoj nezi

Priredio/la: I. V.|15:00 - 02. 03. 2021.

Istraživački tim iz Velike Britanije dokazao da lekovi protiv reumatoidnog artritisa mogu da smanje smrtnost kod kritično obolelih pacijenata od covid 19

Zahvaljujući ovim lekovima pacijenti otpušteni iz jedinica za intenzivnu negu nedelju dana ranije Foto: Shutterstock

Lekovi za reumatoidni artritis mogu da spasu živote pacijenata hospitalizovanih sa teškim oblikom covid 19, rezultat je revolucionarnog kliničkog ispitivanja, prvi put objavljenog u januaru ove godine, koji su sada, krajem februara, ispitani, ocenjeni i objavljeni u stručnoj medicinskoj publikaciji New England Journal of Medicine.

Smanjena smrtnost kod kritično obolelih pacijenata

„Oduševljeni smo što su naši kompletni rezultati objavljeni nakon stručne recenzije. Ovo potvrđuje čvrstinu naših nalaza da tocilizumab i sarilumab mogu da smanje smrtnost za skoro četvrtinu, kod pacijenata sa veoma ozbiljnim oblikom covid 19 – izjavio je istraživač dr  Anthony Gordon, sa katedre za anesteziju na Imperial College London, u Velikoj Britaniji. U studiji, koja je prvobitno prijavljena u novembru, lekovi za artritis tocilizumab i sarilumab smanjili su smrtnost kod kritično obolelih pacijenata sa covid 19 za skoro 9 procentnih poena, ili oko 25 odsto, a reč je o lekovima – imunološkim modulatorima koji se nazivaju antagonist receptora IL-6.

Skraćen boravak u intezivnoj nezi i u bolnici

Ovi lekovi takođe su značajno skratili boravak u bolnici. Prema objašnjenju dr Gordona, u proseku su pacijenti otpušteni iz jedinica za intenzivnu negu nedelju dana ranije, a napustali bi bolnicu dve nedelje ranije i, kako je istakao, „nekoliko hiljada pacijenata već je imalo koristi od upotrebe ovih lekova“. S obzirom na to da su i druge studije sada potvrdile rezultate istraživačkog tima sa Imperial College London, to znači da će još veći broj pacijenata ubuduće imati koristi od ove terapije.

Na svakih 12 lečenih pacijenata bio bi spašen jedan život

Od 353 pacijenta, koji su učestvovali u ispitivanju, neki su dobili tocilizumab ili sarilumab, a drugi su dobili neaktivni placebo. Oko 36 odsto pacijenata kojima je dat placebo umrlo je u poređenju sa 27 procenata pacijenata koji su primali lekove (28 odsto tocilizumab, 22 procenata sarilumab). Kako navode autori studije, to znači da bi na svakih 12 lečenih pacijenata bio spašen jedan život.

Pomoć za kritično bolesne

Dr Anthony Gordon primetio je da prethodna ispitivanja, koja su koristila agonist receptora IL-6, nisu pokazala jasnu korist u sprečavanju napretka bolesti ili preživljavanje kod pacijenata sa težim oblikom covid 19. Ali, te studije, kako je objasnio, uključivale su pacijente čija je bolest bila manje teška, a i lečenje je započelo u različitim fazama.

Ključna razlika može da bude u tome što su u našu studiju kritično bolesni pacijenti upisani u roku od 24 sata od započinjanja podrške organima. Ovo ističe potrebu da se lečenje započne u ranoj fazi, gde bi najbolesniji pacijenti mogli da imaju najviše koristi od tretmana imunološke modulacije . naglasio je dr Gordon.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Grga Pitić
7:53, 03. 03. 2021.
Odgovori

Pa bolje placebo nego ništa. Sve pohvale za istraživače

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo