Naslovna / Korona

Zašto je AstraZeneca vakcina efikasna čak i posle samo jedne doze

Priredio/la: J. M.|9:00 - 27. 02. 2021.

Istraživanje je pokazalo da u populaciji od preko 80 godina, jedna doza AstraZeneca vakcine smanjuje broj hospitalizacija za čak 81 odsto…

AstraZeneca vakcina efikasna i posle prve doze

Univerzitet u Edinburgu objavio da samo jedna doza vakcine AstraZeneca dovodi do smanjenja od čak 94 odsto prijema u bolnice, pokazuje istraživanje. Ova Oksfordska vakcina, proizvođača AstraZeneca, koja je odnedavno i u Srbiji u upotrebi, smanjuje u 94 odsto slučajeva rizik od hospitalizacije kod osoba koje su primile samo prvu dozu vakcine, pokazali su najnoviji podaci istraživanja iz Škotske sprovedenog na 5,4 miliona stanovnika. Ovi rezultati o efikasnosti vakcine govore da ona ljudima pruža odličan nivo sigurnosti već posle prve doze.

Vakcinisani u manjem riziku za prijem u bolnicu za 94 odsto

Vakcine koje se koriste u Velikoj Britaniji mogle bi smanjiti rizik od prijema u bolnicu za čak 94 odsto, četiri nedelje nakon prve doze, pokazuju novi podaci. Naučnici sa pet univerziteta u Edinburgu, Strathclide, Aberdeen, Glasgov i St Andrevs i Instituta za javno zdravlje Škotske pogledali su podatke o ljudima koji su dobili jednu dozu Pfizer/BioNTech vakcine i cepiva koji su razvili naučnici Univerziteta Oksford sa AstraZenecom. Četiri nedelje nakon što su primili prvu dozu, vakcinisani Oksford vakcinom smanjili su rizik za prijem u bolnicu za 94 odsto, dok su oni koji su primili jednu dozu Pfizer vakcine, imali smanjenje rizika za hospitalizaciju od 85 odsto.

Takođe, isto istraživanje pokazalo je i da u populaciji od preko 80 godina, jedna doza AstraZeneca vakcine smanjuje broj hospitalizacija za čak 81 odsto.

Visoko efikasna zaštita

Dr Josie Murrai, rukovodilac Instituta za javno zdravlje Škotske rekao je da sada postoje nacionalni dokazi iz Velike Britanije da vakcinacija Pfizerovom, a naročito Oksford vakcinom pruža visoko efikasnu zaštitu od covid 19 hospitalizacija. On je, međutim, apelovao na ljude da nastave da poštuju sva uputstva kako bi se zaustavio prenos virusa, jer je u Škotskoj do sada vakcinisano 1,2 miliona ljudi, što čini 21 odsto škotske populacije.

Prof. Chris Vhitti, direktor Nacionalnog instituta za zdravstvena istraživanja (NIHR), rekao je da ovo istraživanje daje ohrabrujuće podatke o uticaju vakcinacije na smanjenje hospitalizacija, dok je Chris Robertson, profesor epidemiologije javnog zdravlja na Univerzitetu Strathclide, koji je učestvovao u istraživanju napomenuo da ovi rezultati daju razlog da budemo optimističniji u pogledu kontrole epidemije.

Ne zahteva posebne uslove

U međuvremenu, u februaru je u prestižnom medicinskom časopisu „Lancet“ objavljena studija, rađena na 18.000 ljudi u Velikoj Britaniji, Južnoj Africi i Brazilu, prema kojoj Oksfordska vakcina pruža 100 odstotnu zaštitu u pogledu težih oblika, bolesti, hospitalizacije i smrti, već dvadesetak dana nakon primanja prve doze, dok se zaštita uopšte od oboljevanja, sa 76 odsto nakon prve doze, penje na čak 92 odsto posle primanja druge doze, nakon 12 sedmica.

AstraZeneka je u komunikaciji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, koja trenutno pravi spisak hitnih potreba država sa niskim prihodima, jer pomenutoj vakcini ne treba zahtevna logistika, s obzirom na to da da se cepivo može čuvati, transportovati i rukovati u normalnim temperaturnim uslovima od 2 do 8 stepeni Celzijusa i ima rok upotebe od šest meseci. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo