Naslovna / Korona

Tokom pandemije trudnice se češće porode pre vremena, ali nema opasnosti od mrtvorođene dece

Priredio/la: I. V.|15:00 - 28. 02. 2021.

Rizik od prevremenog porođaja tokom pandemije povezan je sa sumnjom na bolest ili potvrđenom dijagnozom na covid 19, otkrila naučna studija, ali nema opasnosti od smrti bebe

Tokom covid 19 pandemije povećane su šanse za prevremeno rođenje, i to u 37. nedelji Foto: Shutterstock

U eri pandemije razumljiva je briga budućih majki o rizicima koje covid 19 može da predstavlja za njihovu bebu, a nova studija objavljena u časopisu Ultrasound in Obstetrics and Gynecology, nudi im neke odgovore. Na primer, istraživači su otkrili da postoji verovatnoća da trudnice obolele od covid 19 mogu da se porode pre vremena, ali nemaju povećan rizik od mrtvorođene dece ili smrti bebe ubrzo nakon rođenja.

Sumnja ili dijagnoza utiču na veći rizik od prevremenog porođaja

Otkriće da infekcija covid 19 ne povećava rizik od mrtvorođene dece ili smrti bebe je ohrabrujuće. Međutim, sumnja na bolest ili potvrđena dijagnoza covid 19 povezana je sa većim rizikom od prevremenog porođaja, i nije potpuno jasno zašto – istakao je koautor studije dr Christoph Lees, profesor akušerstva na Imperial College London. Naučnici su analizirali podatke više od 4.000 trudnica u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji koje su sumnjale na infekciju ili bile pozitivne na covid 19, i porodile se između januara i avgusta 2020. godine. Većina žena nije imala prethodno postojeće zdravstvene probleme kao što su dijabetes ili respiratorna stanja poput astme.

Nijedna beba nije umrla od covid 19

Analiza je pokazala da nijedna beba nije umrla od covid 19, a žene nisu imale više od normalne stope mrtvorođenih ili beba sa malom porođajnom težinom. Međutim, bilo je povećane šanse za prevremeno rođenje, i to u 37. nedelji. Stopa prevremenog porođaja među Amerikankama  bila je skoro 16 procenata, što je 57 odsto više od nacionalnog proseka koji iznosi 10 procenata. Među ženama u Velikoj Britaniji stopa je bila 12 odsto, što je 60 procenata više od nacionalnog proseka od 7,5 odsto.

Razlozi veće stope prevremenog porođaja

Analizirajući podatke dobijene u studji naučnici su naveli da bi ovo mogao da bude jedan od razloga za veću stopu prevremenog rođenja među ženama sa covid 19 – lekari su možda porađali žene ranije, zbog zabrinutosti kako će infekcija uticati na majku i novorođenče. Takođe su primetili da je stopa spontanog prevremenog porođaja u studiji bila niža od očekivane. Kako bi ovakve situacije u budućnosti bile svedene na minimum, učesnici studije složili su se u stavu da trudnice treba da se vakcinišu protiv covid 19. Kako su naveli, „ova studija podržava prioritet vakcinacije za žene koje su trudne ili koje planiraju da zatrudne i postojeće mere koje štite žene u trudnoći od infekcija, kako bi se smanjilo prevremeno rođenje“.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo