Naslovna / Korona

Novo istraživanje: Vitamin C i cink ne pomažu pacijentima sa covid 19

Priredio/la: J. M.|12:37 - 13. 02. 2021.

Studija je otkrila da čak i velike doze cinka i vitamina C ne pomažu pacijentima da se oporave od covid 19 i da imaju čak i neželjene efekte…

Obolelima od covid 19 ne pomažu svi suplementi Foto. Shutterstock

Vitamin C i cink nisu od koristi pacijentima sa korona virusom, saopštio je tim klinike u Klivlendu na čelu sa Dr Milind Desai. Njihovo istraživanje je prva velika studija koja se bavi popularnim suplementima, koji se pacijentima daju datim pod medicinskim nadzorom. Studija je otkrila je da čak i velike doze cinka i vitamina C ne pomažu pacijentima da se oporave od covid 19, prenosi CNN.

Tim sa klinike u Klivlendu nasumično je odredio 214 pacijenata da uzimaju različite doze vitamina C i cinka, između aprila i oktobra prošle godine.

− U ovom kliničkom ispitivanju ambulantnih pacijenata kojima je dijagnostikovana infekcija SARS-CoV-2, lečenje visokim dozama cink glukonata, askorbinske kiseline (vitamin C) ili kombinacije dva dodatka nije značajno smanjilo trajanje simptoma u poređenju sa standardnom negom – napisao je tim u studiji koja je objavljena u časopisu „JAMA Network Open“.

− Većina potrošača vitamina C i cinka uzima znatno niže doze ovih dodataka, pa dokaz da čak i velike doze askorbinske kiseline i cinka nisu imale koristi ukazuje na očigledan nedostatak efikasnosti – napisali su dr Milind Desai sa klinike u Klivlendu i negove kolege. Oni su dodali da je istraživanje pokazalo da velike doze ovih suplementa mogu da imaju i loše dejstvo na pacijente.

Pokazalo se da cink u velikim dozama izaziva metalni ukus, suva usta i gastrointestinalnu netoleranciju. Askorbinska kiselina može da prouzrokuje gastrointestinalnu netoleranciju, a u sadašnjoj studiji značajno veći procenat pacijenata u podskupinama askorbinske kiseline prijavio je neželjene efekte, uključujući mučninu, dijareju i grčeve u stomaku – rekli su istraživači.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo