Naslovna / Korona

Prof. dr Branislav Tiodorović: Revakcinacija nije isto što i druga doza vakcine

Priredio/la: J. M.|9:00 - 15. 02. 2021.

Prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog

Da li ćemo se i kako vakcinisati i sledeće godine protiv covid 19

Dr Tiodorovic Branimir Foto: ATA images / eKlinika

Kada su vakcine protiv covid 19 stigle i kada je počela masovna imunizacija, posle primljene prve doze vakcine svi su počeli da govore o “revakcinaciji”, jer se odmah znalo da će dve doze vakcine biti potrebne za stvaranje imuniteta. I, to važi za vakcine svih proizvođača.

Ali, revakcinacija je nešto potpuno drugo. U čemu je razlika između dve doze vakcine i revakcinacije protiv covid 19, za eKliniku objašnjava profesor dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa. 

Šta je zapravo revakcinacija?

− Ovih dana kod nas je počelo davanje druge doze vakcine protiv covid 19, a ne revakcinacija. Druga doza vakcine daje se u razmaku od 21 dan od prve doze vakcine, Posle druge doze – stiče se imunitet. Kada sledeće godine budemo primali po jednu dozu ove vakcine protiv covid 19, a najverovatnije će tako biti, onda govorimo o revakcinaciji. To je revakcinacija, ta vakcina je revakcinacija. Ljudima je lakše bilo da za drugu dozu kažu revakcinacija, pa su onda to neki lekari prihvatili i zato svi kažemo revakcinacija – kaže epidemiolog Tiodorović.

Mislite da ćemo sledeće godine primati jednu dozu?

Ako ne dođe do nekog velikog mutacionog procesa, da. Ovaj virus je praćen od strane svih nas, od strane naučnika iz celog sveta. Za sada niko ne kaže da ovaj virus ima moć kao što je ima virus gripa. Jer, na svakih sedam – osam godina, grip napravi takvu mutaciju da nama ništa ne vredi vakcina koju imamo, već se pravi nova koja deluje na novu mutaciju. Dakle, napravi se nova vakcina sa novim sastavom koja deluje na novu mutaciju virusa gripa. Korona virus ne bi trebalo da ima tu moć i nema je, ne mutira tako značajno.

Šta su onda „novi sojevi“?

− Da li će biti još novih sojeva i koliko zapravo tačno ima novih sojeva – to niko ne zna. Jer, to su tako male promene na virusu da praktično ove vakcine koje sada primamo štite i od svih tih sojeva. Mutacije korona virusa nisu dakle tako velike da bi promenile genetski kod i sastav virusa, pa da vakcinu koju sada imamo “zaustave” tako da ne može da neutrališe virus. To se najverovatnije neće dogoditi, pa zato kažem da ćemo sledeće godine primati jednu dozu vakcine protiv covid 19.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Mira Cukovic
9:15, 06. 03. 2021.
Odgovori

Veliki naklon doktoru Gospodinu Tiodoroviću,.Jedini je među epidemiolozima koji nikada nije bio kontroverzan, uvek odmeren i mogao ga je svako razumeti ko je slušao pažljivo.Divan čovek i želim mu dobro zdravlje uspeh već ima.Srdačno vaš pratilac.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo