Naslovna / Korona

Kompjuterski program može da utvrdi da li će zaraženi pacijent preminuti od covid 19

Priredio/la: I. V. |11:45 - 12. 02. 2021.

Danski istraživači razvili su računarski model koji može na osnovu istorije bolesti i zdravstvenih podataka pacijenta da predvidi koliko će neko biti pogođen bolešću covid 19

Koristeći podatke o pacijentima, veštačka inteligencija može da napravi procenu, tačnu oko 90 procenata, da li će osoba umreti od covid 19 ili ne, pokazalo je novo istraživanje na Univerzitetu u Kopenhagenu. Naučnici kažu da se istraživanje sada može koristiti za predviđanje broja pacijenata u bolnicama, posebno onih kojima će biti potreban respirator, kao i da se utvrdi ko treba prvi da se vakciniše.

Procena na osnovu istorije bolesti

Naučni tim sa Odeljenja za kompjuterske nauke Univerziteta u Kopenhagenu kao glavne podatke za dobijanje ove procene koristio je indeks telesne mase (BMI), pol i povišen krvni pritisak. Od prvog talasa covid 19 pandemije, danski istraživači radili su na razvoju računarskih modela koji mogu na osnovu istorije bolesti i zdravstvenih podataka da predvide koliko će ljudi biti pogođeni ovom bolešću. Na osnovu podataka o pacijentima iz glavnog grada Danske i regije Zealand, rezultati studije pokazuju da veštačka inteligencija, sa sigurnošću do 90 procenata, može da utvrdi da li će neinficirana osoba, koja još uvek nije zaražena, umreti od covid 19 ili ne. Kada se osoba inficirana korona virusom jednom primi u bolnicu kompjuterski program može sa 80 odsto tačnosti da predvidi da li će joj biti potreban respirator.
– Počeli smo da radimo na modelima za pomoć bolnicama, jer su se tokom prvog talasa plašili da nemaju dovoljno respiratora za pacijente intenzivne nege. Naša nova otkrića, takođe bi se mogla koristiti za pažljivo utvrđivanje kome je potrebna vakcina – objasnio je profesor Mads Nielsen.

Stariji muškarac + visok pritisak = najveći rizik

Istraživači su u računarski program uneli zdravstvene podatke 3.944 danskih pacijenata sa covid 19 i oni su „naučili“ kompjuter da prepozna obrasce i korelacije u prethodnim bolestima pacijenata i njihovu mogućnost odbrane od infekcije.
– Naši rezultati pokazuju, što nije iznenađujuće, da su starost i BMI najvažniji parametri za to koliko će na neku osobu bolest teško uticati. Ali, verovatnoća da umrete ili završite na respiratoru,takođe se povećava ako ste muškarac, imate visok krvni pritisak ili imate neurološku bolest – istakao je Mads Nielsen.

Najprioritetniji faktori procene

Bolesti i zdravstveni faktori koji, prema studiji, imaju najveći uticaj na to da li će pacijent završiti na respiratoru nakon zaraze covid 19, po prioritetu su: BMI, starost, povišen krvni pritisak, muški pol, neurološke bolesti, hronična opstruktivna bolest pluća HOBP, astma, dijabetes i bolesti srca.
– Za one na koje utiče jedan ili više ovih parametara, otkrili smo da možda ima smisla da ih odmah pošaljemo na vakcinaciju, kako bi se izbegao rizik da završe na respiratoru – kaže Nielsen.

Neophodno predviđanje zbog potreba za respiratorom

Istraživači trenutno sarađuju sa glavnim regionom Danske kako bi u praksi iskoristili ovaj metod.
– Radimo na tome da pet dana unapred budemo u stanju da predvidimo potrebu za respiratorima tako što ćemo kompjuterskom programu omogućiti pristup zdravstvenim podacima o svim pozitivnim na korona virusima u regionu. Kompjuter nikada neće moći da zameni lekarsku procenu, ali može da pomogne lekarima i bolnicama da postave tekuće prioritete – objasnio je profesor Mads Nielsen sa Univerziteta u Kopenhagenu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo