Naslovna / Korona

Završna faza ispitivanja kubanske covid 19 vakcine počinje u Iranu

Priredio/la: I. V. |12:07 - 10. 02. 2021.

Zbog oštrih sankcija i decenijskog pritiska SAD, Kuba i Iran se dogovorili o testiranju kubanske covid 19 vakcine Sovereign 02 na dobrovoljcima u Iranu

Vakcina Foto: Shutterstock

Kubanski državni Institut za vakcinu Finlay (IFV) i Institut Pasteur iz Irana potpisali su u Havani sporazum o kliničkom ispitivanju faze 3 u Iranu, kako bi se „brže napredovalo u imunizaciji protiv covid 19 u obe zemlje, saopštio je danas IFV. Ova vest stiže odmah nakon odluke iranskog vrhovnog lidera o zabrani uvoza američkih i britanskih vakcina protiv covid 19, uz napomenu da su te vakcine „potpuno nepouzdane“. Tim povodom Ayatollah Ali Khamenei oglasio se na društvenim mrežama izjavom :“Nije malo verovatno da bi želeli da kontaminiraju druge nacije.“

Vakcina je simbolično nazvana Suveren 02

Iran je prijavio oko 1,2 miliona slučajeva korona virusa, koji je prouzrokovao više 56.000 smrtnih slučajeva, a Sjedinjene Američke Države optužuje da mu otežava pristup vakcinama zbog oštrog režima sankcija. S druge strane, kubanski državni institut za vakcine Finlay proizveo je kandidata za covid 19 vakcinu koji trenutno ulazi u fazu 3 ispitivanja, a nazvana je Sovereign 02  (Suveren 02). Samo ime aludira na to šta za ovu malu ostrvsku državu znači kreiranje efikasne vakcine s obzirom na pokušaj susedne supersile, SAD, da „ekonomski osakati“ zemlju tokom poslednjih šest decenija.

Vakcina pokazala imunološki odgovor za 14 dana

– Sovereign 02 je najnapredniji kandidat za vakcinu protiv korona virusa na Kubi, pokazujući „rani imunološki odgovor, nakon 14 dana – izjavio je direktor IFV Vicente Verez, a kliničko ispitivanja faze 3, kako je objasnio, teško je obaviti na Kubi jer epidemija korona virusa nije bila tako ozbiljno, kao u mnogim većim zemljama. Iako se covid 19 slučajevi na Kubi povećavaju zbog otvaranja njenih granica, u zemlji od 11,2 miliona zabeleženo je oko 14.000 slučajeva i 148 smrtnih slučajeva, što je manje nego kod suseda u regionu. Kuba je jedina komunistička zemlja koja želi da celokupno stanovništvo bude imunizovano sopstvenim vakcinama, i to do prve polovine 2021. godine.

U pripremi još dve covid 19 vakcine

Kubanski Centar za genetski inženjering i biotehnologiju radi na još dva kandidata za covid 19 vakcinu, nazvanim Mambisa i Abdala, a naučnici imaju iskustva u razvoju i proizvodnji vakcina. Nacionalni program vakcinacije za decu ima 11 vakcina protiv 13 bolesti, od kojih se 8 proizvodi na ostrvu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo