Naslovna / Korona

Mogu li se uzimati lekovi protiv bolova pre ili posle covid 19 vakcine

Priredio/la: I. V.|8:00 - 05. 02. 2021.

Lekovi protiv bolova mogu da zaustave imunološki odgovor, zato se posavetujte sa lekarom da vam prepiše one koji nemaju takvo dejstvo

Lekovi mogu da modifikuju naš imunološki odgovor Foto: Shutterstock

Masovna vakcinacija protiv covid 19 donela je masu pitanja. Jedno od njih je „da li mogu da uzimam lekove protiv bolova pre ili posle covid 19 vakcine?“ Evo šta kažu stručnjaci.

Izbegavajte lekove protiv bolova

Najbolje je izbegavati lekove protiv bolova, osim ako ih rutinski ne uzimate zbog zdravstvenog stanja. Iako su dokazi ograničeni, neka sredstva protiv bolova mogu da ometaju upravo ono što vakcina pokušava da stvori – aktiviraju snažan odgovor imunog sistema. Vakcina deluje tako što „zavodi“ telo da pomisli da ima virus kako bi stvarilo odbranu od njega. Ona može da prouzrokuje bol u ruci, temperaturu, glavobolju, bolove u mišićima ili druge privremene simptome upale, koji mogu da budu deo reakcije organizma.

Lekovi mogu da smanje proizvodnju antitela

Ovi simptomi znače da se vaš imunološki sistem „probudio“ i da vakcina deluje – objašnjava dr Rochelle Walensky, direktorka američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Određena sredstva protiv bolova koja ciljaju upale, uključujući ibuprofen, mogu da zaustave imunološki odgovor. Studija izvedena na miševima i objavljena u Journal of Virology otkrila je da ovi lekovi mogu da smanje proizvodnju antitela, supstanci koje sprečavaju da virus zarazi ćelije.

Ne uzimati ih kao preventivnu meru

Ako neko već uzimate neki od tih lekova kako bi održavao svoje zdravstveno stanje, ne bi trebalo da  prestane pre nego što dobije vakcinu – bar ne bez pitanja svog lekara, savetuju farmaceuti. Takođe, ljudi ne bi smeli da uzimaju lekove protiv bolova kao preventivnu meru, pre nego što dobiju vakcinu, osim ako im to nije rekao lekar. Ukoliko vam je lek neophodan, posavetujte se lekarom ili farmaceutom jer postoje „sigurniji lekovi protiv bolova koji ne menjaju naš imunološki odgovor“.

Saveti u slučaju neželjenih reakcija

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti nudi i druge savete, kao što je držanje hladne, vlažne obloge na predeo uboda, kao i vežbe za ruku. Ukoliko neko dobije temperaturu, trebalo bi da pije puno tečnosti i lagano se obuče. A ukoliko se crvenilo ili osetljivost ruke povećaju nakon jednog dana, ili ako neželjeni efekti ne nestanu nakon nekoliko dana, savet je da se obavezno javite svom lekaru.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo