Naslovna / Korona

Naučnici zabrinuti zbog pojave novih mutacija na već mutiranom korona virusu

Priredio/la: I. V.|11:00 - 04. 02. 2021.

Praćenjem zaraznijeg i lakše prenosivog britanskog soja korona virusa, naučnici otkrili još 11 slučajeva dodatne mutacije na već izmenjenom virusu

Ne samo da virus može da nastavi se širi, već može i da evoluira Foto: Shutterstock

Početak februara i neprestano praćenje novih mutacija SARS-CoV-2 virusa doneo je nova otkrića o kojima je podneo izveštaj Public Health England a u kojem se opisuje 11 slučajeva dodatne mutacije u britankog soja korona virusa B.1.1.7. Mutacija, nazvana E484K, takođe je prisutna i u sojevima korona virusa identifikovanim u Brazilu i Južnoj Africi, a naučnike zabrinjava činjenica da je veća verovatnoća da će ova varijanta prelaziti sa osobe na osobu.

Ni najstrože kontrole neće sprečiti pojavu novih mutacija

– Mutacija E484K sada je identifikovana u malom delu virusa koji nose razlike u sekvencama koje definišu britanski soj. To ukazuje da britanska mutacija sada nezavisno dobija E484K promenu. S virološkog stanovišta, pojava novih varijanti mutacijom, tokom umnožavanja, ne može se smatrati iznenađujućom. Da li će ova promena pružiti značajne prednosti za širenje novog virusa, zbog kojeg će on biti preovlađujući, ostaje da se vidi. Čini se da ovaj izveštaj ukazuje da u uslovima vrlo visokog nivoa umnožavanja virusa, čak i najstrože granične kontrole, koje mogu umanjiti širenje, verovatno neće sprečiti pojavu novih varijanti korona virusa – izjavio je profesor Jonathan Stoye, vođa grupe na Francis Crick Institute u Londonu, čija laboratorija proučava interakcije virus-domaćin.

Mutacija mutacije oslabljuje vakcine

– Ovaj ažurirani izveštaj Public Health England  o mutaciji B1.1.7 pominje razvoj mutacije E484K,  što je zabrinjavajuće, mada ne i potpuno neočekivano – dodaje dr Julian Tang, klinički virolog sa Univerziteta Leicester. Dodatne mutacije koje su istraživači identifikovali u Južnoj Africi i Brazilu nose neke od istih mutacija kao B.1.1.7. Ono što ih je do sada izdvajalo jeste dodavanje mutacije E484K u spike, šiljak proteina i čini se da ona vakcine i monoklonska antitela čini manje efikasnim u borbi protiv virusa. Dr Julian Tang naglašava da je ovo još jedan razlog da se svi strože pridržavaju ograničenja i mera kontrole infekcije covid 19, jer – ne samo da se virus može da nastavi se širi, već može i da evoluira.

Južnoafrički soj opasniji od originalne verzije virusa

S druge strane, Svetska zdravstvena organizacija južnoafrički soj korona virusa nazvala je  „mutacijom koja zabrinjava“ jer je razvila promene u svom genetskom kodu zbog kojih je ovaj soj opasniji od originalne verzije virusa. Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država saopštili su da niko od ljudi koji su zaraženi ovim sojem korona virusa nije putovao, niti je u bilo kakvom srodstvu, što pokazuje da se južnoafrički soj već širi od osobe do osobe.

„Mutacija u bekstvu“

Novi soj korona virusa registrovan u Južnoj Africi sadrži promene u predelu S proteina (šiljaka) na koja ljudska antitela ciljaju u borbi protiv virusa. Jedna od ovih promena, poznata kao „mutacija u bekstvu“, omogućava joj da prođe pored najefikasnijeg oružja koje imamo protiv nje – uključujući i  prirodna antitela, nastala kao odgovor na prošle infekcije i vakcine, kao i neke tretmane antitelima stvorene u laboratoriji. Ova mutacija – E484K – do sada je pronađena u nekoliko varijanti novih korona virusa – P.1 otkrivene u Brazilu, ona je i u mutaciji B.1.351 (južnoafrička), a tokom poslednjih nekoliko dana otkrivena je u zaraznijoj varijanti B.1.1.7  u Velikoj Britaniji.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
vladimir
0:35, 04. 10. 2021.
Odgovori

ovakvi komentari(jezgroviti )su nam nedostajali pre godinu,dana:inf. ne svaki dan, nego dozirano od jednog centra kao“fransiscrick“,i strogo pozivanje na termin za vakcin,jer zapadna kultura je ustvari „dril“jedan izvor,javna inf,1 nedeljno i termin,strogo da -ali to dovodi do zakljucka o ozbiljnosti.“bele magove“individualne izjave zabraniti

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo