Naslovna / Korona

Srpski ginekolozi o najnovijoj preporuci SZO da trudnice ipak mogu da se vakcinišu protiv covid 19

Piše: Danijela Tadić |9:00 - 03. 02. 2021.

Nagle hormonalne promene, stres, često i strah od bolesti dovode trudnice i doktore u ozbiljno iskušenje. Pandemija virusa SARS-CoV-2 još jedno od najtežih pitanja za medicinske stručnjake:“ Da li vakcinisati trudnice protiv ovog virusa? “

trudnica-covid-vakcina Trudnicama u SAD ostavljena mogućnost da biraju Foto: Shutterstock

Stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO), koji su pre nekoliko nedelja tvrdili da bi trudnice trebalo da budu izuzete iz imunizacije protiv covid 19 osim ukoliko ne pripadaju rizičnim kategorijama, sad imaju drugačiji stav – preporučili su da se protiv ovog virusa vakcinišu i budu majke.

– Nemamo nijedan konkretan razlog da verujemo da će postojati specifični rizici koji bi premašili koristi vakcinacije za trudnice – poručili su iz SZO tom prilikom.

Većina naših stručnjaka, međutim, ovim povodom ističe da je ovo stav SZO i navode da su, s druge strane, profesionalna udruženja ginekologa mnogo uzdržanija po ovom pitanju.

Nema dovoljno istraživanja na osnovu kojih bi moglo da se tvrdi da je vakcina apsolutno bezbedna za trudnice–  jednoglasna je ocena doktora, koji kažu da je malo budućih mama u ovom momentu spremno da primi vakcinu.

Stručnjaci, takođe, preporučuju ženama, koje sumnjaju da su trudne, da urade test na trudnoću, pre nego što odluče da se vakcinišu.

Vakcina ne bi trebalo da ima kontraindikacije, ali…

Doktori podsećaju da su trudnice isključene iz kliničkih ispitivanja lekova i vakcina. Pošto se vakcine generalno smatraju, ipak, bezbednim, preporuka za trudnice je da se imunizuju protiv gripa i drugih bolesti još od šezdesetih godina prošlog veka.

– Veoma sam rezervisana i kada su u pitanju vakcine protiv gripa. U ovom momentu mislim da je bolje da se nikakva vakcina ne prima. Na osnovu mehanizma dejstva vakcine, ne bi trebalo da ima negativnosti, ali nemam dovoljno relevantnih informacija na osnovu kojih bih mogla da dam bezrezervnu preporuku – kaže dr Milica Janićijević, specijalista ginekologije i akušerstva, subspecijalista za sterilitet i fertilitet.

Ona objašnjava da je trudnoća posebno osetljiv period kada je u pitanju imunitet žene, a na osnovu toga što nema dovoljno ciljanih i relevantnih istraživanja, kaže da ne bi preporučila vakcinaciju ni ženama koje planiraju trudnoću.

– Nema nikakve statistike kada su u pitanju trudnice. Udruženje za sterilitet kaže da je „preporuka da preporuke nema“. Zbog imunološkog odgovora, pre ne bih savetovala. Pacijenti se, kako primećujem, uglavnom slažu sa tim. Retko ko je rekao: “Pa, ja moram po svaku cenu da se vakcinišem“. Svi su za tu varijantu da malo sačekaju poodmaklu trudnoću, a velika većina odbija vakcinaciju dok je u drugom stanju– objašnjava dr Janićijević.

Njen stav podržava i Slavica Pešić, ginekolog akušer, i ističe da nijedan proizvođač vakcina nije radio testiranja vakcina na trudnicama.

– Sačekajte s vakcinacijom. Ja sam doktor starog kova, to ne bih preporučila, nema dovoljno ispitivanja na osnovu kojih bi mogla da kažem sa sigurnošću „vakcinišite se“ – kaže dr Pešić.

Nema dovoljno dokaza

Doktori su saglasni da korona u trudnoći nosi veće rizike za obolevanje, te je virus opasniji u odmakloj trudnoći. Oni tvrde da SZO, ipak, nije svoj stav potkrepila dovoljnim brojem dokaza i da se u ovom momentu uglavnom zaključci donose na osnovu ekspertskih mišljenja i pretpostavki. Zbog svega navedenog, većina naših stručnjaka nerado iznosi javno svoje stavove.

Dr Goran Todorović, ginekolog akušer, naglašava, takođe, da je ovo veoma teško pitanje i da kada se radi o osetljivoj kategoriji trudnica treba dosta toga uzeti u obzir.

–  Bitno je da li trudnoća spada u grupu visokorizičnih. Ukoliko je na primer trudnoća do 12 nedelja, nikako ne bih preporučio imunizaciju. To je moj lični stav, s obzirom na to da malo znamo o ovom problemu. Ukoliko ima komplikacija u trudnoći bolje je sačekati s vakcinacijom. U slučaju da neko baš hoće da se vakciniše preporučio bih eventualno kinesku ili rusku vakcinu, koje su klasične konvencionalne. Kineska, na primer, sadrži mrtvi virus, koji bi samo potpomogao stvaranje antitela – objašnjava dr Todorović.

Rano je za preporuke Foto: Pixabay

Uz napomenu da glasa za vakcine, pošto joj je od covid 19 preminuo suprug, dr ginekolog akušer Milena Džuverović, isto dodaje da je ipak suviše rano davati bilo kakve preporuke trudnicama.

–  Poznat je stav da se u ranoj trudnoći čak ne daju nikakvi lekovi. Sada se svakog dana nekoliko puta menjaju stavovi. Pozvala bih pre svega trudnice da se čuvaju maksimalno, nose masku, drže fizičku distancu, peru redovno ruke, izbegavaju nepotrebne kontakte, da često dezinfikuju površine koje dodiruju – kaže dr Džuverović koja, kao i dr Todorović trudnicama, koje se odluče na imunizaciju, preporučuje kinesku ili rusku vakcinu.

Svi ginekolozi naglašavaju da su trudnice sklonije bolestima zbog oslabljenog imunološkog sistema, i da je najbolje da pokušaju da učine sve kako bi ostale zdrave. Mnogi stručnjaci budućim mamama savetuju da izbegavaju kontakt sa prehlađenim osobama, piju dosta tečnosti, dovoljno spavaju i uravnoteženo se hrane.

Bez jasnog stava

Valja naglasiti da većina razvijenih zemalja zapadnog sveta nije do sada izašla sa jasnim savetom trudnicama kada je u pitanju imunizacija protiv virusa SARS-CoV-2. Do danas nije objavljena vest da je neka trudnica primila vakcinu.

Pitanje imunizacije vakcinacijom trudnica i dojilja postalo je goruće od kada je počeo program masovne vakcinacije stanovništva u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Bez podataka o sigurnosti vakcine tokom trudnoće i dojenja novorođenčeta, ostavljena je siva zona u kojoj žene same procenjuju između rizika od covid 19 i imunizacije.

I naši imunolozi i virusolozi za sada trudnicama ne preporučuju vakcine, jer žene u drugom stanju nisu učestvovale u kontrolnim grupama kada je ona davana malom broju ljudi. Slično je i za decu, jer nisu rađena istraživanja, pa se u ovom trenutku vakcina ne daje mlađima od 18 godina.

Pretpostavlja se da će, ipak, biti slučajeva da trudnice ne znaju da su trudne u trenutku kada primaju vakcinu. Epidemiolozi kažu da će se tek za dve ili tri godine mnogo više znati o bezbednosti vakcinisanja trudnica.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo